Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Ostrov Murter

Tento největší ostrov v Šibenickém souostroví se rozkládá na 19 kilometrech čtverečních. Murter je od pevniny oddělen úzkým Murterským průlivem. Od roku 1832 přes něho vede zvedací most dlouhým 37,5 m, který se nachází u městečka Tisno. V nedávné minulosti ho nahradil nový most. Díky němu se stal tento menší ostrov téměř součástí pevniny a postrádá klid vzdálenějších ostrovů. Murter je obklopen ze severozápadu mnoha malými ostrůvky, např. Prišnjak, Visovac, Artica a další. Na jeho jihozápadě se pak rozkládá skupina Kukuljari.

Ostrov Murter

Život na Murteru

Ostrov Murter má poměrně hodně obyvatel, je jich 5 200. Většinou se živí turistickým ruchem a rybolovem, ale někteří i zemědělstvím, chovem ovcí nebo stavbou lodí. Murterští obyvatelé jsou také majiteli mnoha pozemků na vzdálených ostrovech (na 189) a na pevnině. To proto, že zdejší vápencová půda nebyla v minulosti úrodná. Místní se museli nějak uživit, a proto skupovali pozemky jinde. Tento trend začal již v 17. století, kdy zadarští šlechtici rozprodávali svoji půdu. V dnešních dnech se na severu Murteru daří zemědělství, pěstují se tu olivovníky, ovoce a zelenina. Na zbytku ostrova se dají pouze chovat ovce.

Správním střediskem ostrova je městečko Murter, kde také sídlí správa národního parku Kornati. Další městečka, kde se rozvíjí turistický ruch jsou Tisno a Jezera. Betina stále zůstává především střediskem zemědělství a stavby malých lodí, ale díky své marině je střediskem jachtařů a zapojuje se tak do sportovního života na ostrově. Chloubou ostrova je písečná zátoka Slanica, která se nachází u městečka Murter. Oblíbená je především u rodin s malými dětmi, pro které je zdejší mělký vstup do vody ideální. Kolem ostrova je hodně pláží, nejvyhledávanější jsou Koromašna a Dolac. Na severním a východním pobřeží slouží ke koupání zátoky Hramina, Jezera a zátoka přístavu Tisno je bezpečné kotviště i pro větší lodě (zde jsou mariny). Západní část ostrova ale není vhodná ke koupání, protože jsou zde členité zátoky, které slouží jako kotviště malým lodím jako např. zátoka Korisina.

Ostrov Murter

Na ostrově Murteru se v posledních letech značně rozvíjí turistický ruch, protože zde byly postaveny jak ubytovací zařízení s poměrně značnou kapacitou (dva hotely, čtyři velké kempy a soukromé apartmány), tak i další nezbytnosti  jako jsou restaurace, obchody, sportovní a zábavní zařízení atd. Všechna významnější místa jsou zde projena silnicemi.

Historie Murteru

Ostrov Murter má velmi podobnou historii jako celé zdejší přímoří. Zdejšími obyvateli byli Ilyrové a následně Římané. Za jejich vlády tu stála osada Collentum, ze které se našlo jen velmi málo pozůstatků. Mimo městečka se nachází jen velmi málo památek a ani v nich jich mnoho není, pouze několik kostelů ze 16. až 19. století. Ve středověku se ostrov jmenoval Srimač.

Díky tomu, že je Murter ostrovem, zachovalo se na něm několik rarit. Místní mluví svým nářečím, koná se zde několik lidových slavností, např. Murterska fešta, která probíhá 8. září a oslava svátku svatého Rocha 16. srpna. Zdejší obyvatelé stále udržují své zvyky, ke kterým třeba patří stavba zvláštních dřevěných lodí, murterských gajet.