Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Trpanj

Zemědělské a rybářské městečko leží na severním pobřeží poloostrova Pelješac a má 660 stálých obyvatel. V Trpanji je příjemné menší letovisko vzdálené jedenáct kilometrů od Orebiće. Z městečka vede asfaltová spojka k hlavní pelješacké silnici, která ji propojuje západní a východní část poloostrova.

V minulosti byl Trpanj hlavním přístavem poloostrova Pelješac. V současnosti sem jezdí trajekt z Ploče na pevnině v Chorvatsku (8 námořních mil).

Místní obyvatelé se kromě turismu živí i rybolovem a zemědělstvím, protože v okolí městečka je úrodná půda. Důležitými výpěstky jsou: ovoce, zelenina a vinná réva.

Město Trpanj

V Trpanji je velmi příjemné mikroklima, dostatek vláhy (díky pramenům) a zeleně, včetně borových hájů na břehu. V blízkosti městečka, v zátoce Blace, je léčivé bahno (peloid), které má velmi dobré léčivé účinky při nemocech pohybového ústrojí a gynekologických problémech. Podle posudků odborníků je účinnější než bahno v některých známých lázních. Zatím je stále přístupné volně, bez omezení.

Během letní sezóny se Trpanj promění ve středisko s velmi čilým turistickým ruchem. Nachází se tu mnoho restaurací, kaváren, vináren a nočních klubů, které vás přilákají k posezení i k zábavě. Také je zde několik marketů, tržiště a obchody se suvenýry, kde si můžete udělat radost. Přes den můžete odpočívat na oblázkových plážích s průzračným mořem. V městečku lze provozovat i nudismus.

Z Trpanje můžete vyrazit i na různé výlety v podobě fish pikniků, projížďky na jachtách nebo motorových člunech podél pobřeží na pláž Divna a Duba Peleška nebo přes moře na protější břeh do bosenského Neumu.

Historie a památky

V minulosti byl Neretvanski kanal velmi rušnou obchodní cestou. Řecké lodě vozily z Neretvy do Korintu většinou různé vonné esence a římané obchodovali s amforami naplněnými vínem. Trpanj vyrostl v blízkosti pozůstatků římské venkovské usedlosti, z níž se však dochovaly jen skromné pozůstatky, jako jsou části mozaiky a zdí na starém hřbitově. Na kopci Gradina stojí opevnění, které poskytovalo obranu Trpanje. Bylo vybudováno v pozdní antice, na počátku 6. století, když byzantský císař Justinian vedl válku o místní pobřeží a chtěl tak zabezpečit bezpečný průplav podél pobřeží.

Město Trpanj

Na kopci nad městečkem stojí zbytky středověké pevnosti Kačićů z Omiše. Dominantou Trpanje je kostel Panny Marie Karmelské nacházející se v centru. Pochází ze 17. století a má cenný je renesanční oltář. Pěkný výhled na Trpanj a okolí je od kostela svatého Rocha stojícím na nejvyšším kopci nad městečkem.

Dominantou přístavu je socha Panny Marie Hvězda moře stojící na skále před přístavem, která je ochránkyně rybářů a námořníků.

Dovolená v Trpanji

V Trpanji je poměrně široká nabídka ubytování. Nachází se zde jeden hotel Faraon, dále je tu kempu Vrila a v okolí, v zátoce Divna a v osadě Duba Pelješka jsou další kempy. Nejširší nabídka ubytování je v soukromých apartmánech a penzionech.

U hotelu Faraon je hezká oblázková pláž Pozora s borovicemi. Díky poměrně pozvolnému vstupu do moře je vhodná i pro děti. Západním směrem od Trpanje leží odlehlejší oblázková pláž Belečica, která je dostupná pouze pěšky. Další pláže se nachází východně od přístavu. Pro milovníky skalnatého pobřeží je určena pláž Dračevac, jenž je pod pobřežní promenádou, také pláž Blace s léčivým bahnem a nejvýchodněji, u kempu Vrila, leží oblázková pláž Luka.

Trpanj má dobré podmínky pro vodní sporty, především pro jachting, windsurfing, šnorchlování a podmořský rybolov, protože ve zdejší brakické vodě žije díky blízkému ústí řeky Neretvy hodně ryb různých druhů. Dále je turistům k dispozici fotbalové hřiště, hřiště na malou kopanou a bocciu. Rozsáhlá pěší zóna okolo Trpanje umožňuje provozování joggingu, jízdy na kolečkových bruslích, včetně procházek kolem pobřeží nebo přilehlým lesoparkem.

Trpanj - pláž

V letní sezóně je v Trpanji bohatý kulturní program, ze kterého si můžou všichni vybrat. Pořádají se zde Rybářské večery, koncerty tradičních vokálních skupin klap i populárních zpěváků, divadelní představení, beach-party, volba miss, večer dalmatských vín s ochutnávkou a další zábavní akce. Do pozdních nočních hodin se můžete bavit v diskotéce Plavi. Pokud toužíte po klidnějším večeru, tak si můžete zajít do restaurace na místní speciality nebo baru na koktejl, v některých podnicích hraje i živá hudba. Velká slavnost se každoročně koná na svátek Nanebevzetí Panny Marie 15. srpna, kdy po bohoslužbě v přístavu u sochy Panny Marie následuje zábavní program zakončený večerním ohňostrojem.

Tip na výlet

Jedenáct kilometrů od Trpanje leží vesnice Potomje, ktará je střediskem vinařské oblasti Dingač. Z Potomje vede jednostopý a neosvětlený tunel směrem k pobřeží (400 m dlouhý). Tunel ústí ve svahu nad mořem v lokalitě Dingač. Svahy se rozkládají nad osadou Potočine směrem k zátoce Prisoje. Je posázen autochtonním druhem vinné révy, plavac mali crni, který se zpracovává v nejlepší značkové víno dingač (chráněné značkou od roku 1961, má obsah alkoholu 14 %). Tunel usnadnil přístup vinařů k vinicím nad mořem, ale v současné době umožňuje i turistům dostat se autem až k pobřeží, k vesnicím Borak a Potočine. Zdejší pláže jsou mimořádně půvabné, příroda velmi zachovaná a moře je azurové. Přímo v Potomje je řada vinných sklepů s možností ochutnávek a případného nákupu.