Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Rab

Na západě stejnojmenného ostrova leží městečko s 600 obyvateli, které je zároveň jeho správním střediskem. Přístavní místo patří k velmi oblíbeným turistickým destinacím na severu Chorvatska. Starobylé centrum Rabu se rozprostírá na menším poloostrově zakončeném mysem Kaldanac, nové části se nachází na konci zátoky Sveta Fumija a na východním pobřeží města, tudíž jeho předměstí splývají s malými vesničkami Banjol a Barbat v jedno souvislé rekreační místo. Rabské hotelové „městečko“ zahrnuje ještě i vzdálenější destinaci ležící západně od města, Suha Puntu, která se rozkládá na zeleném poloostrově. Na tomto místě budete dál od turistického ruchu a najdete zde opravdu klid k vašemu odpočinku.

V minulých letech byl v Rabu vybudován jachtařský přístav, který poskytuje opravdu širokou nabídku služeb a výborné podmínky pro tento sport.

Rab - shora

Městečko oplývá bohatou vegetací, vyhlášený je místní park Komrčar (nachází s za hradbami), který je zároveň chráněný. Bujnými rostlinami se můžou pochlubit i hotely a vilky.

Historie

Prvními obyvateli městečka byli ilyrští Liburnové, kteří mu také dali jméno Arb, což znamená zelený, zalesněný. Pak jsem přišli Římané, založili zde municipium s opevněnou základnou svého loďstva a jméno místa si upravili na Arba.

Rabu se dobře dařilo především mezi 11. a 15. století, kdy měl i vlastní samosprávu. Po převzetí nadvlády Benátčany zažilo městečko dvě po sobě následující morové epidemie, které Rab téměř vylidnily a poznamenaly jeho hospodářský vývoj. Stále můžete v městečku vidět zazděné nebo zabedněné zchátralé domky šiřitelů nákazy. Podoba současného historického Rabu pochází právě z benátského období, velmi dobře se zachovala jeho středověká podoba, snad nejlépe na celém Kvarneru. Městečko se někdy pokládá za starobylou městskou rezervaci, která ale žije.

Opětovný vzestup Rabu přinesla až druhá polovina 19. století, kdy městečko získalo status klimatických lázní. Přispěly k tomu především dobré přírodní podmínky, zváště mírné zimy. Od této doby se zde kontinuálně rozmáhá cestovní ruch.

Město Rab

Památky

Středověké městečko si zachovalo svůj původní vzhled, pravidelné uličky do tvaru šachovnice. Celé je obehnáno hradbami z 12. až 13. století, kterým dominuje tzv. Mořská brána. Ve spleti uliček se skrývá nádherný knížecí palác postavený ve 13. století, jenž nese prvky gotiky a renesance (krásný balkon). Jeho součástí je i lapidárium s nálezy od antiky po renesanci. Dalšími skvostnými stavbami jsou paláce místní šlechty postavené převážně během 15. a 16. století v benátské gotice s renesančními prvky, mezi nimi vynikají paláce Cassiů, Crnotů, Tudorinů, Galsignů, Marochini-Bankotů a především Dominisů, který je ze všech nejvýstavnější. V 15. století byly postavěny i veřejné budovy jako je městská lodžie, v níž byla soudní síň a špýchar na zásoby obilí.

Typický obrázek Rabu tvoří místní zvonice kostelů, které při určitém úhlu tvoří návaznou řadu. V mnoha případech stojí již pouze zvonice, kostely ale ne. Nejvzácnějším rabským kostelem je trojlodní románská bazilika Nanebevzetí Panny Marie s barokním interiérem. Ve své době patřila k nejdražším stavbám na severním Jadranu. V Rabu je mnoho dalších církevních staveb například kostel svatého Kříže, který stojí v areálu opuštené bývalé biskupské rezidence Vescovata. Další kostelík svatého Kryštofa, místního patrona, se nachází u hradební věže. Stálá expozice sakrálního umění s cennými obrazy, plastikami, relikviáři a liturgickými předměty je v kostele svaté Justiny, který patří benediktinkám. Ve zdejší zchátralé čtvrti Kaldanac u stejnojmenného skalního mysu stojí kostel svatého Antonína opata. Tato čtvrť je zároveň známá tím, že se zde nachází nejvíce zazděných domů z dob morových epidemií.

Zdejší raritou je Střední ulice, jedna z důležitých místních uliček. Sídlí tu mnoho uměleckých galerií, které se přes léto přestěhují pod otevřené nebe. Můžete si zde koupit obrazy, sochy, keramické předměty a jiné věci.

Město Rab

Dovolená v Rabu

V Rabu se můžete ubytovat v několika místních hotelech například Carolina, Eva, Imperial nebo Padova. Většina hotelů se nachází na romantickém poloostrově Suha Punta ležícím 5 kilometrů od centra městečka. Po delší renovaci se dočkal svého znovuotevření v roce 2007 luxusní hotel Arbiana v secesním stylu, který byl dříve známý pod jmény Riva, Bristol nebo Beograd. Další možností jsou depandance uvedených hotelů, bungalovy, soukromé apartmány na předměstí Palit. Pokud byste se chtěli ubytovat v kempu, tak musíte zavítat do sousedního Banjolu, kde se nachází kemp Padova III.

U Rabu je kamenitá městská pláž s oblázky, pokud byste se ale chtěli okoupat na hezčím místě, tak se vydeje na protáhlý poloostrov Frkanj, který leží naproti městečka. Část této pláže je i naturistická. Nejvhodnější pláž pro rodiny s malými dětmi je v sousedním Banjolu, kde je mělké moře a pak v zátokách Padova. Další možností, kde se vykoupat, je 5 kilometrů vzdálené letovisko Suha Punta. Místní pláž je kamenitá s vybetonovanými plotnami na slunění, občas jsou i oblázky nebo písek. Také byla vyznamenána tzv. Modrou vlajkou. V Suha Puntě je další naturistická pláž, Kandarola.

Jako většina chorvatských letovisek i Rab je zaměřen na vodní sporty. Oblíbený je jachtaři, vodními lyžaři a hlavně potápěči, protože se zde nalézají hezké podmořské lokality jako je útes Macinj na západě ostrova Goli otok, Punta Kalifronta a mys Kostača na ostrově Grgur. Pro windsurfaře jsou skvělé podmínky v Barbatském průlivu. Dalšími sporty, které si zde můžete zahrát jsou tenis, kuželky, minigolf nebo volejbal. Celý ostrov Rab je také protkán cyklistickými stezkami, v případě zájmu si můžete půjčit kola i v městečku.

Město Rab

V Rabu se určitě nudit nebudete, nabízí totiž svým návštěvníkům po celou letní sezónu nabitý kulturní program. Velkou zdejší akcí je slavnost „Rapska fjera“ probíhají tři dny na konci července. Má připomínat návrat do středověku. Celý Rab se převleče do dobových oděvů, v uličkách se provozují různá starobylá řemesla, razí se mince, vyrábí se keramika, pracuje se se dřevem, kovem i kamenem, pečou se naložené ryby a vše doprovází svým uměním hudebníci, žongléři a herci. Zahájení celé akce je vždy 25. července, na svátek svatého Jakuba a vyvrcholením je rytířský turnaj zvaný „Rabští střelci“ pořádaný k památce svatého Kryštofa (27. července), místního patrona.

Další místní slavností je turnaj ve střelbě z kuše probíhající 5. května, a to na památku obrany městečka před normanskými nájezdy v roce 1075. V jeho rámci prochází Rabem průvod v historických kostýmech, hrají se hry, tančí se a zpívá se. Turnaj se koná pravidelně od 14. století s menšími přestávkami až do dnes. Během prázdnin se v městečku konají Rabské hudební večery, na programu mají jedenáct koncertů vážné hudby, které jsou pravidelně rozvrženy.

Tip na výlet

V nedaleké vesničce Barbat můžete navštívit ekocentrum „Natura Rab“. Jedná se o rodinnou farmu, která vyrábí své produkty s filozofií bio. Pěstují tu autochtónní léčivé byliny, vyrábí med a především prodávají své výrobky. Koupit si je můžete i v rabských obchodech.