Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Mali Ston

Kousek (1,5 km) od Stonu se nachází Mali Ston, který vznikl na místě nejvzdálenější bašty stonského obranného systému. Malé městečko s 225 stálými obyvateli leží v Malostonském zálivu, kde je i místní chráněný přístav, v němž mohou kotvit nevelké jachty. Rozkládá se na pobřeží na poloostrově Pelješac a na úpatí kopce Bartolomija.

V současné době je Mali Ston klidné místo tvořené starobylými kamennými domy uzavřenými v městských zdech. Na přilehlých kopcích jde vidět majestátní zeď propojující Malý Ston a vedlejší Ston.

Ve zdejším mělkém zálivu a v blízké zátoce Bistrina se ve velkém pěstují ústřice a slávky, na nichž si můžete pochutnat (zaručeně čerstvé) v místních četných restauracích a konobách.

Mali Ston

Městečko je již dlouho vyhlášené jako gurmánské centrum, ale v posledních letech sem přijíždí také hodně párů na romantické víkendové pobyty, což je spojeno s afrodiziakálními účinkami ústřic.

Historie a památky

Dubrovnická republika nechala postavit Mali Ston ve 14. století jako součást mohutného systému opevnění města Stonu, který byl na severních hranicích republiky. Městečko tvořily tři ulice s domy a jeho dominantou byla soustava hradeb a pevností.

Za občanské války v 90. let 20. století byl Mali Ston skoro celý vypálen a zničen v bojích se Srby a Černohorci, kteří chtěli odtud proniknout na poloostrov Pelješac a zmocnit se Jihodalmatských a Středodalmatských ostrovů. Chorvatům se ale podařilo útok zastavit a zabránit tak obsazení poloostrova a ostrovů. V současnosti je městečko zrekonstruováno a všechny válečné stopy byly odstraněny.

Mali Ston - ulička

Dominantou Mali Stonu je pevnost Koruna s 5 věžemi, která je propojená hradbami s celým pevnostním systémem města Ston. Hradby stoupají od pevnosti ke kopci Pozvizd s nejvýše položenou srpkovitou pevností označující nejsevernější část stonské zdi. Na kopec Pozdvizd se dostanete od přístavu úzkými uličkama nahoru. Dnes je z pevnosti jen neobydlená skořápka, ale poschodech můžete vystoupit na hradby, z nichž je pěkný výhled na okolí (není tu žádné zábradlí, proto si dejte pozor na děti). Druhá větev hradeb odbočuje do Stonu. 

Dovolená v Mali Stonu

V Mali Stonu je nový luxusní hotel Ostrea, kde vám nabídnout veškerý obvyklý komfort. Další možností ubytování je v soukromých apartmánech a pokojích. V zátoce Prapratna (4 km) se nachází kemp, jeden z nejlepších v kraji. Také se zde můžete ubytovat i v soukromí.

Mali Ston

V Mali Stonu nenajdete žádnou pláž, ale slunit se můžete na přístavních molech a skalách kolem přístavu, jehož voda je dostatečně čistá i ke krátké koupeli. Většina turistů míří na půvabné písečné a oblázkové pláže u kempu Prapratna 4 kilometry jihovýchodně od městečka.

V zátoce Prapratna se můžete kromě plavání a šnorchlování věnovat potápění a podmořskému rybolovu.