Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

25. 8. 2017

Chystáte se do Chorvatska? Ochutnejte místní speciality

Ne nadarmo patří středomořská kuchyně k nejoblíbenějším kuchyním světa. V Chorvatsku tedy narazíte na jinou než českou kuchyni, i když se jí některé pokrmy docela podobají. Jídla s nimiž se setkáte v Chorvatsku, vám v paměti utkví navždy.

Chystáte se do Chorvatska? Ochutnejte místní speciality
Chystáte se do Chorvatska? Ochutnejte místní speciality

Ne nadarmo patří středomořská kuchyněnejoblíbenějším kuchyním světa. V Chorvatsku tedy narazíte na jinou než českou kuchyni, i když se jí některé pokrmy docela podobají, např. ražniči nebo čevabčiči. Jídla s nimiž se setkáte v Chorvatsku, vám v paměti utkví navždy, proto neváhejte a během své dovolené ochutnávejte nerůznější jídla.

Jadranská kuchyně nabízí velice pestrou škálu místních specialit. Zajímavou specialitou je rizoto ze žáby nebo rizoto s mořskými plody. Rozhodně doporučujeme zajít na pašticadu, pokrm připravený z jehněčího masa, zeleniny a vína nebo chorvatského proška. K němu jsou tradiční přílohou domácí noky. Neprohloupíte ani pokud ochutnáte vepřovou pečeni v mléce nebo prase opékané na rožni. Oblíbenou klasikou je peka, maso pečené ve speciálním pekáči s brambobrami tak dlouho, až se úplně rozplývají na jazyku. Pokud se oprostíte od strachu a vyrazíte do Chorvatska ve vhodnou roční dobu, mužete si pochutnat na opravdu exotické specialitě, medvědích tlapách a medvědí šunce.

Dobrý oběd doporučujeme zakončit sladkou tečkou. Typickými chorvatskými dezerty jsou pudink Rožata, nebo skvělý nadýchaný ořechovník

Míříte-li na dovolenou do Dalmácie, zdejší kuchyně pro vás bude určitě nezapomenutelným gurmánským zážitkem. Tento chorvatský region se totiž pyšní řadou chutných tradičních regionálních jídel. Mezi ty nejznámější patří třeba dalmatinski soparnik, což je chorvatská variace na italskou pizzu. Dále gregada, velmi chutná polévka z mořského ďasa nebo dagnje na buzaru, což jsou čerstvé slávky na bílém víně s olivovým olejem, česnekem a drobky chleba.

Dalmácie se nachází na pobřeží Jaderského moře, proto zde není nouze o čerstvé ryby (jsou jiné než zamražené z obchodu). Ty seženete je téměř v každém městečku na rybím trhu (chorvatsky peškarija). Při jeho návštěvě se rozhodně vyplatí si ráno přivstat, neboť rybáři loví zpravidla v noci a ráno na vás čeká nejlepší výběr čerstvých ryb. Milovníci mořských pochoutek si smlsnou na plněných olihních, čerstvých sardinkách, makrelách na roštu atd. Pravá dalmácká kuchyně nešetří čerstvými bylinkami, kterých roste všude plno. Typická je zejména levandule, rozmarýn, šalvěj či oregáno.

Jako dezert si po výborném jídle nezapomeňte objednat hrapačušu, lahodný koláč s medem a vlašskými ořechy.


Podobné články: