Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Ubytování na "pas blink"

Vyrazit si na dovolenou do Chorvatska "jen tak", je jedním z nejrozšířenějších způsobů. Pokud budete takto cestovat, musíte se ubytovat v soukromých apartmánech nebo pokojích, případně kempech. Výhoda tohoto typu ubytování je taková, že pokud přijedete na místo, které se vám zalíbí, můžete tam zůstat. Neptřebujete rezervaci předem, protože soukromé ubytování je k dispozici po celém Chorvatsku v turisticky vyhledávaných oblastech. Obzvlášť na pobřeží je velmi mnoho domů s nápisy APARTMANI nebo SOBE. Pokud u nějakého domu zastavíte a zeptáte se na ubytování, většinou buď mají volno, nebo vám domluví nocleh u souseda. Především se jedná o volné prostory v rodinných domcích místních obyvatel, kteří si vylepšují svoji finanční situaci.

Kvalita nabízených pokojů a apartmánů se dost liší, a proto jsou chorvatským turistickým sdružením rozděleny do tří kategorií, kterým pochopitelně odpovídají ceny. K první, nejnižší kategorii patří jednoduše zařízená místnost s několika lůžky, skříní a židlí. Sociální zařízení je společné s majitelem. Do druhé skupiny patří pokoje s vlastní koupelnou a toaletou, postel a dostatečné vybavení místnosti. Ve třetí kategorii je navíc televize.

V apartmánech se budete muset o stravování postarat sami. K dispozici jsou kuchyňské koutky s vlastní chladničkou. V pokojích kuchyňský koutek není, někde bývá společný na patře za určitý poplatek. Obvykle můžou hosté využívat na chodbě společnou chladničku.
Ceny za ubytování v soukromí se liší, ale zpravidla se jedná o levný způsob ubytování. S majiteli navíc můžete někdy usmlouvat cenu a dostanete se tak na velice zajímavou cenu. Mimo hlavní sezónu (Duben - červen a září - říjen) je možné počítat se slevou kolem dvaceti procent.

Pozn. Pozor na názvy měsíců, pokud si domlouváte sami dovolenou. Některé mají podobné názvy, ale mají jiný význam (červen - lipanj, červenec - srpanj, srpen - kolovoz, září - rujan, říjen - listopad).