Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Folklórní akce v Chorvatsku

Chorvaté jsou pyšní na své folklorní bohatství a rádi ho představují turistům na různých kulturních akcích. Po celé zemi se organizují folklórní taneční představení, předvádějí se nejrůznější zachovalé zvyky. Většinou si je organizují domácí ochotnické spolky (spolu s profesionálními, jako je Lado, Lindo, atd…).Všechny aktivity zastřešuje spolek Seljacka Sloga, který byl založen na začátku 30. let minulého století. Jeho zásluhou bylo zachováno neopakovatelné kouzlo chorvatské národní identity a kultury.

K významným akcím bezesporu patří Mezinárodní záhřebská folklorní přehlídka, která pravidelně probíhá v červnu již od 60. let 20. století. Další velmi známá folklorní akce se pořádá ve městě Sinj. Jsou zde pořádány stejné slavnosti jaké tu probíhaly v 18. století. Více jak 280 let se u příležitosti slavností Panny Marie Sinjské koná slavný Sinjska Alka (zápasnický turnaj). Turnaj probíhá od pátku do neděle a má tři části: "coja", "bara" a "alka". Účastníci - "rytíři" se snaží získat nejvyšší počet bodů v různých disciplínách, např. umísťování železných kotoučů na určené místo z běžícího koně. Velice podobný duch má istrijský turnaj Trka na Prstenac (kruhové závody).

V Chorvatsku jsou velmi oblíbené maskové karnevaly. Přežívají všechny změny během staletí a připomínají nám dávno minulé časy. Jeden z největších karnevalů probíhá každoročně v Rijece a jmenuje se Mezinárodní Rijecký karneval. K dalším populárním patří "Maskuri" z vesnice Turcisce (poblíž města Čakovce), "Buse" z regionů Slavonie a Baranje. Nesmíme také zapomenout na vyhlášené dalmacké karnevaly (např. ve Splitu).

V Chorvatsku mají tradici i neobvyklé akce. K těm nejznámějším patří jedinečné Olympijské hry starých sportů konané v Brodanci (poblíž Blizovackých Toplic) každý rok v srpnu. Po celé zemi se také pořádají oblíbené festivaly nabízející specifické chorvatské pokrmy a nápoje. Nejvyhledávanější gastronomickou akcí je "Kaj Su Jeli Nasi Stari" (Co jedli naši předkové). Další specifickou atrakcí je Plitvická svatba konaná na stejnojmenných jezerech. Přibližuje zajímavý střet různých kultur.