Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Baška na Krku

Městečko leží na jihovýchodním pobřeží ostrova Krku a má 800 obyvatel. Baška se rokládá v úrodné dolině Baška draga, proto se ve zdejším okolí pěstuje především vinná réva. Obyvatelé se ještě živí rybolovem a hlavně turistickým ruchem, protože Baška patří několik desetiletí mezi nejoblíbenější chorvatské destinace.

Přestože má Baška přístav, byl zde zrušen trajektový spoj s ostrovem Rab a nahradila ho celoroční linka z vesnice Valbiska do Loparu.

Baška na Krku

Památky

V Bašce se nachází farní kostel svaté Trojice postavený v barokním slohu v 18. století, uvnitř jsou cenné sakrální předměty. V okolí městečka stojí několik kostelíků, ty jsou však vysoko v horách, pokud byste chtěli některý z nich vidět, vydejte se na procházku do zdejších kopců. Kostelíky budou vašimi odpočinkovými místy.

Dovolená v Bašce

Ubytovat se můžete v Bašce v několika místních hotelech (Corinthia Baška, Atrium Residence, Zvonimir a Tamarisa). Další možností jsou penziony a soukormé apartmány nebo pokoje. Nabídku ubytování doplňují dva kempy, z nichž je jeden nudistický (Bunculuka) a druhý se jmenuje Zablače.

Baška na Krku

V široké zátoce (cca 2 km) podél celé Bašky se táhne krásná a zároveň nejvyhlášenější pláž, Vela Plaža. Převážně je složena z drobných kamínků, které doplňuje hrubý písek. Pláž byla vyznamenána tzv. Modrou vlajkou. Pro pobavení jsou zde sportoviště a tobogan. Také je z ní hezký výhled na Velebitské pohoří na protější pevnině a na majestátný ostrov Prvić. Mimo Bašku, na samotném konci zátoky, je naturistická pláž a kemp Bunculuka. Dalšími místy, kde se můžete vykoupat, jsou okolní zátoky na jih a východ od vesnice nebo nedaleký ostrov Prvić, kam se musíte ale dopravit na vlastní náklady člunem místních obyvatel.

V Bašce se můžete hlavně věnovat vodním sportům jako jsou: jachting, windsurfing, potápětní, podmořský rybolov. Dále se zde můžete bavit tenisem, bowlingem, minigolfem, stolním tenisem nebo fotbalem.

V průběhu letních prázdnich zde probíhá Bašské kulturní léto, v jehož rámci se pořádají kulturní a zábavní akce. Mezi nejoblíbenější patří Den obce Baška, který připadá na 25. června, dále lidová slavnost Rybářský den (na začátku srpna), kdy místní nabízí zdejší gastronomické speciality a vše doprovází zábavní program a Folklórní přehlídka (v září), během které vystupují taneční a pěvecké soubory z ostrova Krku ale i ze vzdáleněších koutů země.

Baška na Krku

Zajímavostí Bašky je skutečnost, že zde má kořeny chorvatské písemnictví, proto tu místní nechali postavit „Bašskou stezku hlaholice“. Jedná se o několik kilometrů dlouhou stezku, kterou lemují kamenná písmena hlaholské abecedy od „A“ až po „omegu“.

Tip na výlet

Dva a půl kilometru od Bašky leží obec Jurandvor, v níž stojí na pozůstatcích římské vily benediktinský klášter z 11. století, který se dočkal v nedávné době rekonstrukce. V jeho románském kostele je součástí oltářní přepážky tzv. Bašská deska vytesaná do kamene, jenž patří mezi jedny z nejstarších dokumentů v chorvatské hlaholici. V současnosti se v kostele nachází kopie, protože se jedná o velmi vzácnou a cennou kulturní památku. Pokud byste chtěli vidět originál, musíte zavítat do Záhřebu.