Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Ráj nudistů

Chorvatsko je ideální destinací, pokud máte rádi dovolenou u moře v souladu s přírodou. Tradici nudismu zde zavedl již ve 30. letech 20. století britský král Edvard VIII. s přítelkyní. Od té doby Chorvati na pobřeží celého Jadranu budují samostatné naturistické pláže i celé kempy.

Nudistické pláže v Chorvatsku se dělí na ty, které jsou součástí konvenčních kempů a turistických zařízení a pro nudisty mají vyhrazenu jen část, a na pláže ve volné přírodě, jenž jsou uváděny v turistických materiálech jako pláže pro naturisty.

Pokud se prokáže průkazem Mezinárodní naturistické federace (INF), můžete vstoupit do kteréhokoli nudistického centra. Přístup bez průkazu je povolen rodinám, kterým vyhovuje koupání bez plavek, ale nepouští se do kempů single muži bez průkazu INF. Na plážích a v kempech se nesmí fotografovat, během dne musí být všichni návštěvníci nazí, oblečení je vyžadování při návštěvě restaurací, barů a při nakupování v obchodech.

I když je nahota v Chorvatsku přirozená, rozhodně nechoďte na neoznačenou pláž bez plavek jako první. Obzvlášť pokud se jedná o místo, které neznáte nebo se nachází nedaleko obce.

Pláž v Chorvatsku

Naturistické pláže, které jsou oddělené od konvenčních kempů, hotelů nebo turistických osad.

Istrie

  • Fortuna - volně přístupná pláž konvenčního hotelu Fortuna leží na ostrůvku Sv. Nikola u Poreče, 400 m od porečského přístavu. Část ostrůvku na jižní straně je vyhrazena nudistům. Na ostrov jezdí čluny z porečského přístavu.
  • Zelena laguna - pláž konvenčního kempu Zelena laguna v tzv. Bílé zátoce se nachází 6 kilometrů jižně od Poreče, v nejjižnější části porečské turistické aglomerace. Oblázková pláž na okraji borového háje je vyhrazená naturistům a je volně přístupná, leží v blízkosti konvenčního kempu. Nudisté mohou používat některá zařízení v kempu.
  • Polari - Punta Eva - nudistická pláž Punta Eva leží při konvenčním kempu Polari, 4 kilometry od Rovinje a je součástí rivinjské turistické aglomerace. Pláž je na poloostrůvku a jeho druhá polovina slouží nenaturistickým hostům kempu Polari. Pláž je kamenitá a skalnatá a porostlá borovicemi.
  • Veštar - pláž je součástí konvenčního kempu Veštar ležícího směrem na východ od kempu Polari, 5,5 kilometru od v Rovinje. Kamenitá pláž se nachází v chráněné zátoce a je volně přístupná.
  • Maškin - 1,5 kilometru na jih od rovinjského poloostrova Muntrav leží na ostrůvku Maškin naturistická. Ostrov je spolu s ostrovem Sveti Andrija součástí ostrova Crveni otok. Maškin je porostlý borovým lesem, pláže jsou kamenité a oblázkové. Využívané jsou především nudistickými navštěvníky hotelů na ostrově Sveti Andrija, ale je volně přístupná všem. Jezdí sem pravidelné lodě z Rovinje.

Kvarner

  • Krk - pláž konvenčního kempu Krk je na stejnojmenném ostrově, nachází se 2 kilometry jihovýchodně od centra města Krku. Dříve se kemp jmenoval Politin a byl naturistický, ale v roce 2013 se stal konvenčním.
  • Vespera - konvenční hotel Vespera v zátoce Čikat jihozápadně od letoviska Mali Lošinj na ostrově Lošinj nabízí svým navštěvníkům nudistickou pláž v krásné přírodě, která je oblázková a volně přístupná.
  • Kandarola - pláž Kandarola leží na poloostrůvku Frkanj naproti městečku Ráb přes zátoku sv. Fumijeu na ostrově Ráb. Tato 1 500 metrů dlouhá, převážně kamenitá a skalnatá pláž se nazývána "anglická", protože se zde jako jeden z prvních naturistů koupal anglický král Eduard VIII. se svou přítelkyní. Nedaleko pláže jsou hotely Eva a Katarina a turistické městečko Suha Punta. Na poloostrov jezdí čluny z Rábu.
  • Straško - naturistická pláž je součástí konvenčního kempu Straško nacházejícího se 4 kilometry jižně od městečka Novalja na ostrově Pagu. Pláž je kamenitá a oblázková a nabízí sportovní vyžití. Také je volně přístupná.

Dalmácie

  • Kosirina - v severní Dalmácii, na západním pobřeží ostrova Murter, 4 kilometry jihovýchodně od stejnojmenného městečka leží naturistická pláž konvenčního hotelu Kosirina, která je volně přístupná.
  • Dole - naturistická pláž konvenčního kempu Dole (dříve se jmenoval  Duba) se nachází 3 kilometry jižně od letoviska Živogošće na Makarské riviéře. Je to velmi hezká pláž z drobných oblázků porostlá vegetací. Pláž Dole patří k nejznámějším a nejkrásnějším nudistickým plážím ve střední Dalmácii.