Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Novi Vinodolski

Tradiční oblíbené letovisko při ústí říčky Suha Ričina do Vinodolského průlivu se nachází 9 kilometrů od známé Crikvenice. Novi Vinodolski má 3 850 stálých obyvatel. Původní osada se rozkládala na pahorku nad magistrálou. Nová část se stále rozrůstá podél moře oběma směry. Místní obyvatelé se živí pěstováním vinné révy, dále rybářstvím a službami v cestovním ruchu.

Městu, kterému se zkráceně říká Novi, nabízí velmi dobré podmínky pro koupání a na místních plážích je také dost zeleného porostu.

Do turistické oblasti Novi Vinodolski také patří komplex Povile ležící severozápadně od města (pod magistrálou). Jedná se o malé letovisko skromnějšího rázu, jenž oplývá bohatou vegetací, příjemným koupáním a dobrými podmínkami pro vodní sporty. Jihovýchodně od města na místě bývalého turistického komplexu Zagori, který zahrnoval hotel a kemp, byl vybudován luxusní "Novi Resort" zaměřený na rodinnou dovolenou. Investice do cestovního ruchu v okolí městečka Novi VInodolski stále pokračují.

Novi Vinodolski

Historie a památky

Antické osídlení připomíná věž Lopar u stejnojmenné zátoky a také zde stála pravděpodobně i původní antická osada.

Ve 14. století postavili místní šlechtici Frankopáni na vyvýšenině nad pobřežím hrad, který byl jádrem středověké obce. Ten se stal v roce 1288 místem, kde byl sestaven tzv. Vinodolský zákoník, první písemný soubor chorvatského zvykového práva, jenž upravoval místní feudální vztahy a stanovil závazné právní předpisy. Podle něho se soudilo až do poloviny 19. století. V témže století byl také hrad přestavěn a zachovala se jen původní opevněná věž Kvadrac. Na hlavním náměstí je pomník připomínající sepsání Vinodolského zákoníku.

Ve Novi Vinodolski stojí kostel svatého Filipa a Jakuba, jenž byl mnohokrát v průběhu staletí přestavěn, v současnosti má podobu ze začátku 20. století, ale původní hodnotný interiér se sbírkou v chrámové klenotnici zůstal. Nad přístavem jsou k vidění mohutné zříceniny pavlánského kláštera a kostela pocházející z 15. století. Město bylo v průběhu staletí několikrát poničeno a vypáleno Turky, Benátčany i Rakušany. Posledně jmenovaní zkonfiskovali majetek rodů Zrinských a Frankopanů popravených kvůli spiknutí proti rakouskému císaři.

Novi Vinodolski je rodištěm chorvatského básníka a státníka I. Mažuraniće, který žil v 19. století. Ve městě mu byl postaven pomník.

Dovolená v Novi Vinodolski

Cestovní ruch má v Novi Vinodolski dlouhou tradici, už v samých začátcích turismu zde byl vybudován hotelu Lišanj a městské koupaliště. Hotel dostál v průběhu let několik úprav a je velmi oblíbený dodnes. Vedle něho byla postavena moderní depandance. Ve městě se nachází další hotely (View, Tamaris, Adria Beach, atd.), hotelové apartmány a kemp, Punta Povile. Širokou nabídkou oplývá i ubytování v soukromí, které je především v nově postavených vilách. "Nejluxsnějším" hotelovým komplexem ve městě je Novi Resort nabízející špičkové služby nejen pro rodinnou dovolenou (stojí na místě bývalého komplexu Zagori). V Novi Vinodolski jsou i dva hostely, levné mládežnické ubytování, vyhrazené výlučně pro studenty (Hostel Sunce a Hostel Villa Rustica).

Novi Vinodolski

Ve městě je pěkně upravená pláž v zátoce Lišanj, která je písečná a místy se nachází drobné oblázky. Také přes parné léto poskytuje stín díky borovému lesu. Místy má pozvolný vstup do moře, takže poskytuje dobré podmínky pro rodiny s dětmi. Také je vybavena výtahem pro invalidní osoby, který jim umoňuje snažší přístup do vody. Přes sezónu je na pláži bohatá nabídka ze zábavního a sportovního vyžití, z něhož se můžete těšit přímo na ní. Pláž byla vyznamenána tzv. Modrou vlajkou za čisté moře a příjemné prostředí.

Novi Vinodolski nabízí svým turistům především vyžití ve vodních sportech, jako je jachting, potápění, šnorchlování, vodní lyžování, windsurfing a další sporty v moři i na moři. Na souši můžete hrát různé míčové hry a také se věnovat cyklistice, která má v Chorvatském přímoří celkem hodně cyklistických tras.

Za pobavením můžete v Novi Vinodolski vyrazit do barů, restaurací, ale předeším do diskoték a tanečních teras. Za nejoblíbenější akci je považován Letní karneval probíhající v srpnu, trvající vždy několik dní a nabízející velmi rozmanitou zábavu, které se účastní přes 50 skupin a přes 3 000 masek. Jeho součástí je i proslulý starý tanec Novljansko kolo, jenž tančí několik stovek tanečníků, většinou místních obyvatel různého věku, v krásných místních krojích nebo jen v současném oblečení. Tančí se od odpoledne do noci a předpokládá se, že je starý přes 700 let a stále se udržuje v nezměněné podobě. Zpívají se při něm staré písně oslavující místní hrdiny.

Ve městě je Národní muzeum se sbírkami archeologickými, etnografickými a s obrazy, kam můžete vyrazit na menší výlet.