Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Mali Ston

Kousek (1,5 km) od Stonu se nachází Mali Ston, který vznikl na místě nejvzdálenější bašty stonského obranného systému. Malé městečko s 225 stálými obyvateli leží v Malostonském zálivu, kde je i místní chráněný přístav, v němž mohou kotvit nevelké jachty. Rozkládá se na pobřeží na poloostrově Pelješac a na úpatí kopce Bartolomija.

V současné době je Mali Ston klidné místo tvořené starobylými kamennými domy uzavřenými v městských zdech. Na přilehlých kopcích jde vidět majestátní zeď propojující Malý Ston a vedlejší Ston.

Ve zdejším mělkém zálivu a v blízké zátoce Bistrina se ve velkém pěstují ústřice a slávky, na nichž si můžete pochutnat (zaručeně čerstvé) v místních četných restauracích a konobách.

Mali Ston

Městečko je již dlouho vyhlášené jako gurmánské centrum, ale v posledních letech sem přijíždí také hodně párů na romantické víkendové pobyty, což je spojeno s afrodiziakálními účinkami ústřic.

Historie a památky

Dubrovnická republika nechala postavit Mali Ston ve 14. století jako součást mohutného systému opevnění města Stonu, který byl na severních hranicích republiky. Městečko tvořily tři ulice s domy a jeho dominantou byla soustava hradeb a pevností.

Za občanské války v 90. let 20. století byl Mali Ston skoro celý vypálen a zničen v bojích se Srby a Černohorci, kteří chtěli odtud proniknout na poloostrov Pelješac a zmocnit se Jihodalmatských a Středodalmatských ostrovů. Chorvatům se ale podařilo útok zastavit a zabránit tak obsazení poloostrova a ostrovů. V současnosti je městečko zrekonstruováno a všechny válečné stopy byly odstraněny.

Mali Ston - ulička

Dominantou Mali Stonu je pevnost Koruna s 5 věžemi, která je propojená hradbami s celým pevnostním systémem města Ston. Hradby stoupají od pevnosti ke kopci Pozvizd s nejvýše položenou srpkovitou pevností označující nejsevernější část stonské zdi. Na kopec Pozdvizd se dostanete od přístavu úzkými uličkama nahoru. Dnes je z pevnosti jen neobydlená skořápka, ale poschodech můžete vystoupit na hradby, z nichž je pěkný výhled na okolí (není tu žádné zábradlí, proto si dejte pozor na děti). Druhá větev hradeb odbočuje do Stonu. 

Dovolená v Mali Stonu

V Mali Stonu je nový luxusní hotel Ostrea, kde vám nabídnout veškerý obvyklý komfort. Další možností ubytování je v soukromých apartmánech a pokojích. V zátoce Prapratna (4 km) se nachází kemp, jeden z nejlepších v kraji. Také se zde můžete ubytovat i v soukromí.

Mali Ston

V Mali Stonu nenajdete žádnou pláž, ale slunit se můžete na přístavních molech a skalách kolem přístavu, jehož voda je dostatečně čistá i ke krátké koupeli. Většina turistů míří na půvabné písečné a oblázkové pláže u kempu Prapratna 4 kilometry jihovýchodně od městečka.

V zátoce Prapratna se můžete kromě plavání a šnorchlování věnovat potápění a podmořskému rybolovu.