Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Výlety do zahraničí

Většině lidí mířících na svou zaslouženou dovolenou do Chorvatska stačí k pobytu jejich letovisko a jeho blízké okolí, které si vybrali. Nepotřebují cestovat do vzdálenější místa, i když jsou velmi zajímavá. Najdou se mezi turisty i tací, kteří zase raději stráví aktivní dovolenou a poznají danou zemi a někdy i její okolní státy. Sousední státy Chorvatska nabízí turistům vzhledem k blízkosti velmi zajímavé výletní cíle, kde nejsou davy turistů a vy si je můžete vklidu vychutnat do sytosti.

Bosna a Hercegovina

Z Makarské riviéry a severní částí jižní Dalmácie mohou být výlety do Bosny a Hercegoviny dobře sjízdné. Nejvyhledávanějšími cíli jsou Medjugorije a Mostar. První místo patří k nejznámějším křesťanským evropským poutním cílům a druhý Mostar je proslulý díky svému kouzelnému Starému mostu a neopakovatelné arabské atmosféře městečka.

Černá Hora

Turisté trávící svou dovolenou v jižní, případně ve střední Dalmácii mají přístupná zajímavá místa v Černé Hoře. V této zemi mohou obdivovat kouzelná pobřeží a vysoké horské masivy. Nejnavštěvovanějším místem této země ale je boka Kotorská kolem, které se táhne nádherný bohatě členěný mořský záliv sevřený horami vysokými až 2 000 metrů. Nejčastějším výletním cílem bývá letovisko Kotor, které je několik desetiletí zapsáno do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Dalšími oblíbenými městečky jsou Herceg-Novi, Risan nebo Perast

Slovinsko

Ze severní části západoistrijského pobřeží je sousední Slovinsko lákavým výletním cílem. Země má bohaté kulturní a přírodní dědictví. Přestože má krátké pobřeží Jaderského moře, vedle kterého se hned tyčí Julské Alpy, láká mnoho turistů ke strávení jejich dovolené. Nabízí jim termální lázně, celou řadu národních parků a přírodních památek, mezi nimiž vynikají Škocjanské jeskyně (zapsané na listinu přírodního bohatství UNESCO) a něco víc známější a populárnější Postojenské jeskyně. Svou stopu zanechala ve zdejších městech na pobřeží Benátská republika, která staletí ovládala východního pobřeží Jadranu. Charakteristické prvky benátské architektury lze spatřit především v městech Piran, Izola nebo Koperu.