Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Slovinsko

Postojna

U města Postojna ležícím v jihozápadním Slovinsku v provincii Kranjska se nachází stejnojmenné jeskyně. Jedná se o velkou turistickou atrakci, protože jeskynní systém je dlouhý 20 kilometrů a je druhým největším v Evropě. Byl vymodelován říčkou Pivka a obsahuje tyto jeskyně: Postojna, Otok, Pivka, Černá jeskyně a Planica. Všechny suché jeskyní části jsou zpřístupněné návštěvníkům, ze zaplavených pouze některé (asi 5 kilometrů).

Postojenskou jeskyni objevil v roce 1818 Luka Čeč, který zde byl také prvním průvodcem. Jeskyně byla ale lidmi navštěvována i dříve, protože se zde našly nápisy na stěnách již ze 13. století. Nejstarší místní archeologické nálezy byly datovány až 50 tisíc let nazpět.

V Postojenských jeskyních se nalézá několik prvenství, například jejich chodby jsou jediným místem na světě, kde žije endemický obojživelník zvaný lidská ryba neboli macarát jeskynní. Dalším unikátem je to, že skrz jeskyně vede železnice. Jednokolejná dráha byla vybudovaná již v roce 1872 a v roce 1967 byla železnice rozšířena o druhou kolej. V současnosti jezdí po okružní dráze dlouhé 2 kilometry několik vlaků s turisty.

Nejnavštěvovanější jeskyní je Postojna. Pukud byste si ji chtěli prohlédout, tak si vymezte hodinu a půl. V první části (cca 2 km) se svezete podzemním vláčkem, pak absolvujete kilometr pěšky a nazpět se svezete opět vláčkem. Během prohlídky shlédnete Gotický sál, který je bohatý na výzdobu stalaktitů, dále Konferenční sál, v němž se pořádají koncerty (zdejší akustika je výborná). Potom ještě spatříte Bílý sál, Tygří sál, Červený sál a Briliantovou chodbu, kde se nachází nejslavnější stalagmit, který je zároveň symbolem této jeskyně.

Pokud nezaparkujete přímo u jeskyně (zaplatíte zde několik euro), můžete své auto nechat na velkém parkovišti ve městě, které se nachází při příjezdu z dálnice na světelné křižovatce vpravo. Odtud ke vstupu do jeskyně budete muset jít cca kilometr pěšky.

Lipica

Menší vesnice, pojmenovaná podle lípy, se nachází 10 km směrem na západ od Škocjanských jeskyň a 5 km od Sežany. Historie Lipice je především spojena s Rakouskem-Uherskem, protože zde byl založen v roce 1560 císařský hřebčinec patřící k nejstarším a nejproslulejším v Evropě. Habsburkové koupili španělské plemeno koní, k jejichž chovu a šlechtění byl vybrán právě tento hřebčinec. Přispěl k tomu fakt, že zdejší klima je podobné pyrenejskému. Podle názvu vesnice se také jmenuje plemeno místních proslulých bílých lipicánů. Plemeno bylo vyšlechtěno za vlády Marie Terezie křížením dovezených andaluských koňů se zdejšími, kteří si brzy získali světový věhlas.

Již od svého počátku byli zdejší koně s úspěchem cvičeni mj. pro tzv. jezdeckou „vysokou školu" ve vídeňském Hofburgu, která byla vzorem pro ostatní evropské kralovské dvory. Po zániku monarchie v 1918 byl výcvik v Hofburgu ukončen.

I dnes můžete návštívit hřebčinec v Lipicích a zhlédnout zde vrcholné ukázky výcviku lipicánů, zúčastnit se jejich dresury, projet se na nich (děti na ponících) nebo se povozit v kočárech tažených lipicány. Stále tu funguje i známá jezdecká škola.

Portorož

Městečko patří k největším a nejvyhlášenějším slovinským přímořským a klimatickým lázním. Nachází se 29 kilometrů severovýchodně od chorvatského Umagu. Portorož proslul zejména bohatou a krásnou parkovou úpravou a spoustou květin. Nejoblíbenější zdejší květina je růže, podle nichž byly také tyto lázně pojmenovány (Porto rose = přístav růží). Pamětihodnosti v Portoroži nehledejte, protože tu ještě před 150 lety stávala jen malá bezvýznamná rybářská vesnice. Zato se v současnosti v městečku nebudete nudit, protože je zde hodně vynikajících zábavních a gastronomických podniků.

Místní pláže jsou pěkné (navezený písek), ale jejich kapacita nestačí pro vysoký počet turistů. Portorož je především ideální destinací pro rodiny s malými dětmi, protože zdejší moře je mělké. Kromě koupání v moři si tu můžete i zasportovat.

Pokud navštívíte Portorož, nesmíte opomenout zastavení a následnou prohlídkou v dřívějších Sečoveljských salinán, které se nachází 3 kilometry od Portotože směrem k Chorvatsku. Ještě v nedávné minulosti se zde získávala sůl, dnes je zde pouze zajímavé Muzeum dobývání soli z moře (Muzej solinarstva). Celé okolí o rozloze 50 tisíc m² patří k chráněným územím Slovinska.