Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Kriminalita a bezpečnost v Chorvatsku

Chorvatsko má ve srovnání s evropským průměrem poměrně nízkou kriminalitu. Jestli se budete chtít vyhnout drobným krádežím (zavazadel nebo věcí na pláži), řiďte se zdravým rozumem. Vyhýbejte se frekventovaným místům, neoblékejte se draze či vyzývavě, nechlubte se nejnovějším telefonem, cenné šperky a drahé hodinky nechejte raději doma. Nedávejte na odiv, že máte při sobě větší obnos peněz a rozdělte si je na více míst. Kdyby se nějaká částka ztratila, budete mít něco málo schováno. Doklady, peníze a karty nenechávejte společně s jinými cennými věcmi. V peněžence noste tolik peněz, kolik budete právě potřebovat. Vyhýbejte se davům a tlačenicím, při kterých ani nepostřehnete, že vám něco chybí. Pokud cestujete autem, nechávejte ho na placených parkovištích a nenechávejte v něm nic cenného. V každém případě Vám doporučujeme sjednat cestovní pojištění.

V hotelových pokojích nenechávejte své věci volně ležet, protože za ně ubytovatelé neručí. Pokud si kamery a fotoaparáty neberete s sebou, uložte je raději do trezoru. Na procházce nebo na pláži mějte na očích své věci. Pokud právě nepoužíváte kameru nebo fotoaparát, uložte je do příručního zavazadla. Nenoste je volně na krku nebo přes rameno.

Největší pozornost věnujte ochraně cestovních dokladů. V případě jejich ztráty, odcizení nebo znehodnocení musíte získat náhradní cestovní doklad na českém zastupitelském úřadu. Doma si udělejte fotokopii zadní dvoustrany pasu a vezměte si ji s sebou. Uložte si ji ale stranou od originálu. Udělejte si kopie pojištění, kreditních karet (nebo si opište jejich čísla) a vše i s telefonním číslem banky si vezměte na dovolenou. V případě odcizení se vám mohou hodit k zablokování karet nebo při vyřizování pojistky.

Bezmála třicet let po skončení zdejší války, můžete narazit  na její pozůstatky. Chorvatské pobřeží je zcela bezpečné, v těchto místech nehrozí rizika výbuchu min. Pozor si především dávejte ve vnitrozemí, kde existují označená území se zakopanými minami. Ve vlastním zájmu nevstupujte do terénu mimo vyznačené cesty ani do válkou poškozených objektů a respektujte zákazy vstupu.