Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Dálniční poplatky v Chorvatsku

Dálniční poplatky se v Chorvatsku platí podle ujetých kilometrů formou mýtného (cca 40 kun za 100 km). Daný obnos se vybere vždy za konkrétní úsek dálnice. Aktuální informace o jejich výši najdete na stránkách chorvatského automotoklubu: www.hak.hr.

Mýtné můžete zaplatit v hotovosti v kunách nebo i v některých zahraničních měnách podle aktuálního oficiálního kurzovního lístku platného pro den platby. Na mýtnicích akceptují platební karty American Express, Diners, Master Card, Maestro, Visa i šeky (nejnižší částka na jednom šeku je 10 kun).

Na dálnicích se používá dvojího způsobu placení mýtného, a to otevřený a uzavřený způsobu. Na kratších úsecích dálnice, mostech a tunelech se používá otevřený způsob placení. Při tomto způsobu je mýtnice současně vstupní i výstupní, takže se mýtné platí ihned podle typu automobilu. Na dálnicích s větším počtem nájezdů a výjezdů (exitů) se používá uzavřený způsob placení. Řidič dostane při vjezdu na dálnici kartu a při jejím opuštění zaplatí na podkladě mýtné.

Jednodušší způsob, jak zaplatit mýtné na chorvatských dálnicích je, že si pořídíte krabičku ENC. Jedná se o malou krabičku, kterou si předem nabijete vámi zvolenou částkou a ta se vám vždy při průjezdu mýtnou bránou odečte z účtu. Krabičku ENC si můžete pořídit na každé větší mýtné bráně, kde vám ji i nabijí (nabití lze provést i u čerpacích stanic neb přes internet). Poplatek za krabičku činí 120 kun a její životnost je tři roky. Díky ní si ušetříte čas na mýtnicích a také peníze, 21,74% z mýtného.

Příklad počítání dálničních poplatků v Chorvatsku

Turista, který jede na dovolenou po trase Vídeň - Graz - Maribor - Záhřeb - Split, zaplatí v Chorvatsku dálniční poplatky dvakrát. Jedná se o úseky A2 Macelj - Záhřeb (trasa je dlouhá 60 km, začíná na slovinsko-chorvatského hraničního přechodu Gruškovje/Macelj a končí v Záhřebu) a za dálnici A1 Záhřeb - Dugopolje u Splitu (délka trasy je 380 km) - Šestanovac - Vrgorac (465 km). V budoucnu je naplánovaná tato dálnice až do Dubrovníku. Dohromady zaplatíte za dálniční poplatky na území Chorvatska při cestě osobním autem do Splitu 222 kun, pokud míříte do Šestanovce připravte si 238 kun a na konec dálnice, do Ploće, činí suma 270 kun.

Poplatky za dálnice mimo Chorvatsko v roce 2013 - cesta automobilem

  • Rakousko - dálniční známka: 10 denní = 8,50 eura; dvouměsíční = 24,80 eura
  • Slovensko - dálniční známka: 10 denní = 10 eur; měsíční = 14 eur
  • Slovinsko - dálniční známka: 7 denní = 15 eur; měsíční = 30 eur
  • Maďarsko - dálniční známka: 10 denní = 2 975 HUF; měsíční = 4 780 HUF