Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Ubytování v kempu

Chorvatsko má přívlastek "evropská jednička kempinku". O tom vypovídá, že v každém menším městečku se nachází alespoň jeden kemp. V zemi je jich více než stovka. Také se dělí podle úrovně poskytovaných služeb, přiřazují se jim hvězdičky od jedné do tří. Narazit můžete na kempy, kde je kvalitní sociální zázemí, přípojky na sítě, vlastní restaurace, bary a obchody. Nebo také na malá tábořiště, kde se tísní mnoho stanů na malém prostoru a sociální vybavení nemají odpovídají úroveň, na jeké jste zvyklí z domova. Zde si také připlatíte za elektrickou přípojku několik kun navíc. V Chorvatsku si dávejte pozor při stavění stanu, protože zdejší půda je dosti kamenitá, a proto budete mít problémy se zatloukáním kolíků do země. Raději si přibalte více provazů, kterými připevníte stan ke stromům nebo kamenům.

Většina kempů leží na pobřeží nebo na ostrovech. Zpravidla jsou otevřené od 1. května do 30. září. Obvyklá cena je 30 - 60 Kn za osobu, 30 - 60 Kn za kempovací místo a 30 - 50 Kn za automobil. Ve vyhledávaných letoviscích ale musíte počítat s vyššími cenami (např. v Dubrovníku či na Korčule). Nejrozvinutější kempinkovou oblastí je Istrie, Kvarner a Dalmácie (v okolí Splitu není v současnosti žádný kemp). Většina kempů leží přímo u pláží nebo má svou vlastní. Při ubytování se turisté musí prokázat pasem či jiným identifikačním dokladem. Někdy postačí karta CCI (Camping Card International), na kterou na některých místech dostanete zajímavou slevu. Kempování mimo oficiální kempy je přísně zakázáno.

Naturistické kempy

Jsou v Chorvatsku poměrně běžné. Většina z nich se nachází v severní části Jadranu. Velké komplexy se nalézají u Rovinje a Vrsaru na Istrii, dále na ostrově Krku u města Punatu, Bašky a Krku.