Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Jadran v Chorvatsku

Mezi Balkánským a Apeninským poloostrovem leží Jaderské moře. Přesněji se rozkládá od Otrantské úžiny na jihovýchodě až do Terstského zálivu na severozápadě. Jeho délka je 783 km, průměrná šířka je 177 km a jeho plocha měří asi 13 8000 km².

Jeho severní část je mělčí než jižní. V Terstském zálivu dosahuje hloubky pouze 23 m, zatímco největší hloubka je uváděná na jihu 1 330 m (jihozápadně od lázní Herceg-Novi v boce Kotorské).

Jaderské moře v minulosti zatopilo východní pobřeží a dnes z něho vyčnívají pouze pohoří, proto má ingresní charakter. Zaplaveny byly sníženiny mezi horskými pásmy a nejvyšší vrcholky vyčnívající nad hladinou jsou ostrovy. Tento přírodní úkaz je poměrně mladý, protože na mořském dně jsou jako důkaz zachovaná zatopená údolí, říční terasy a krasové jevy. Jaderské moře se v průběhu staletí zvětšuje na úkor pevniny, svědčí o tom pozůstatky antických osad a zatopená stará přístavní zařízení. V současnosti stoupá hladina moře v průměru o 2,5 mm za rok, tj. o 1 metr za 400 let.

Moře na Hvaru

Teplota Jadranu

Jadran patří k teplým mořím, v letě totiž dosahuje 23 - 27 °C. Nepatrné teplotní rozdíly jsou mezi jihem a severem, který ochlazují vody řeky Pádu a Soči. Nejvyšší teplotu dosahuje moře v srpnu a udržuje si ji až do pozdního podzimu. Naopak nejchladnější je v únoru. Na jaře a v létě je Jadran chladnější než vzduch, proto je významným podnebným regulátorem.

Tabulka o teplotě vzduchu a moře v jednotlivých přímořských oblastech:

 Vzduch v červnuMoře v červnuVzduch v červenciMoře v červenciVzduch v srpnuMoře v srpnuVzduch v záříMoře v září
Západoistrijské pobřeží 25°C 20°C 28°C 23°C 27°C 23°C 24°C 21°C
Kvarnerská riviéra 25°C 20°C 28°C 24°C 28°C 23°C 24°C 21°C
Severní Dalmácie 27°C 21°C 29°C 24°C 29°C 24°C 25°C 22°C
Střední a jižní Dalmácie 27°C 22°C 29°C 24°C 29°C 24°C 26°C 23°C

 

Čistota Jadranu 

Chorvatská část Jaderského moře patří k velmi čistým, což dokazuje nedávný průzkum, který prováděl slavný oceánolog J. Y. Cousteau se svým týmem při pobřeží 12 středomořských zemí. Výsledky ukázaly, že moře u chorvatských břehů je nejčistší ze všech, a proto si odneslo nejvyšší ocenění. Chorvatské orgány se věnují dlouhou dobu soustavné péči o čistotu moře, takže se výsledky projevily velmi pozitivně. Na pobřeží se staví čističky odpadních vod, a to nejen u velkých průmyslových nebo rekreačních aglomerací, ale i v menších městech. Průmyslové podniky znečišťující moře se stěhují do vnitrozemí, aby měl cestovní ruch stále lepší podmínky. Země provádí i další účinná opatření. Na přibližně 900 místech chorvatského Jadranu se provádí soustavná kontrola a měření čistoty mořské vody. Aktuální výsledky měření jsou k dispozici na stránkách Ministerstva ochrany životního prostředí a přírody: www.izor.hr/kakvoca (v chorvatštině) a www.izor.hr/bathing (v angličtině).