Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Jachting a přístavy

Chorvatské pobřeží je známé svou členitostí a tisíci rozesetými ostrovy v moři, které se snoubí s krásnými památkami a přírodními scenériemi. Taková dovolená vždy přitahovala ty, kdo křižovali moře, užívali si koupání v osamělých zátokách a zakotvili na širé hladině. V posledních letech obliba jachtingu stoupá. Většinou si turisté najímají lodě u domácích nebo chorvatských agentur. Ti šťastnější si už pořídili vlastní a přes zimu je kotví v chorvatských marinách.

Pokud chcete brázdit vody Jadranu, musíte po připlutí do chorvatských teritoriálních vod vyvěsit na dobře viditelném místě žlutou vlajku "Q" a národní vlajku Chorvatska. Následně musíte vplout do některého z mezinárodních námořních hraničních přechodů (tzv. Port of Entry). V těchto přístavech sídlí policejní orgány, celní orgány a správy přístavů - kapitanáty (lučka kapetanija).

Od 1. ledna 2005 musí mít zahraniční sportovní a rekreační plavidla v chorvatských vodách vinětu (chorv.: vinjeta), tj. nálepku. Její platnost je rok ode dne vydání a musí být umístěna na viditelném místě na plavidle. Vinětu nemusí mít plavidlo na vesla a takové, jehož délka je menší než 2,5 metru nebo má výkon motoru menší než 5 kW. Osvobozeny jsou i lodě účastnící se sportovních soutěží a veletrhů.

Jachtařské přístavy - mariny

Na Jadranu je v současnosti 45 oficiálních jachtařských přístavů (marin). Všechny jsou vybaveny přípojem vody, elektrického proudu, toaletami, sprchami, některé mají prodejny potravin, plavebních potřeb a čerpadla pohonných hmot. Jsou v nich velká parkoviště a dobře vybavené servisy. V mnohých se můžete také ubytovat. V marinách si můžete najmout loď i s posádkou. K dispozici jsou zde telekomunikační prostředky (telefon, fax, i počítače, někde také bezdrátové internetové připojení). Můžete si zde pronajmou za poplatek stálá místa k stání na libovolně dlouhou dobu. Ceny v jednotlivých přístavech se velmi liší.

Některé mariny mají školy jachtingu (např. Pula, Rovinj, Jezera). Výsadní postavení má mezinárodní škola jachtingu A. N. A. (Adriatic Nautical Academy) v obci Jezera na ostrově Murter, která má dobrou mezinárodní pověst. Podrobnější informace můžete získat v ústředí ACI (Adriatic Croatia International Club) v Opatiji.

Chorvatské přístavy jsou také oceňovány v mezinárodní soutěži Modrou vlajkou (Plava zastava) a velmi dobře se v ní umisťují. V roce 2012 jich bylo oceněno osmnáct.

V chorvatských marinách se platí přístavní poplatek i poplatek za stání ve veřejných přístavech. Je poměrně vysoký až 1 - 3 eura za metr délky lodi. Platí se i za použití vyvazovacích bojí (v některých zátokách) a kotevních bójí.

V jadranských vodách je i mnoho zátok s kotvišti (bez bójí), jejichž používání je bezplatné a neomezené. Při nepříznivém počasí ale neposkytují dobrou ochranu a bouře může kotvu vytrhnout.