Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

To nejlepší z Chorvatska

Ostrov Brač

Třetím největším ostrovem Jadranu je ostrov Brač. Jeho hora Vidova gora (778 m. n. m.) je nejvyšším vrcholem dalmatských ostrovů. Mezi turisty proslul svými nádhernými oblázkovými plážemi a zálivy. Nejproslulejší z nich je Zlatý mys, který je nejkrásnější na celém Jadranu. Za návštěvu určitě stojí místní města (Bol, Postira a Supetar), z kterých dýchá námořní historie tohoto ostrova.

Městečko Cavtat

Asi 20 km jihovýchodně od Dubrovníku leží městečko a přístav Cavtat. Ve starověku zde byla řecké osada Epidauros a později se z ní stala stejnojmenná římská kolonie. Ta byla ale v 7. století zničena nájezdy Avarů a Slovanů. Zdejší obyvatelé se přestěhovali do Dubrovníku, který byl tehdy byzantským sídlem. V městečku se dochovaly antické a středověké památky a rozvaliny. Nejvýznamnější stavbou je renesanční knížecí palác, tehdejší sídlo dubrovnického místodržitele.

Ostrov Hvar

Hvaru se někdy přezdívá "levandulový" ostrov. Mezi turisty patří k nejoblíbenějším na Jadranu. Zásluhu na tom má také fakt, že je zde nejvyšší podíl slunečních hodin v celém Středomoří. Osídlení je doloženo již z mladší doby kamenné a ve 4. století př. n. l. se tu usadili Řekové. Bohatá minulost zde zanechala mnoho památek. Nejhezčím městem ostrova je město Hvar, spolu s Dubrovníkem a Korčulou se řadí k architektonickým perlám Dalmácie.

Pevnost Klis

Dvanáct kilometrů severně od Splitu se nachází jedna z nejimpozantnějších chorvatských pevností, Klis. Díky své mimořádné poloze patřila již ve starověku k důležitým strategickým bodům Římanů. O pět set let později je doložena jako sídlo chorvatského knížete Trpimira. V 16. století vzdorovala pevnost celých dvacet pět let, než padla do rokou Turkům. Na konci třicetileté války ji dobyli Benátčané. Poslední vojenskou a důležitou roli hrál Klis za 2. světové války. Byl opěrným bodem italských a německých okupačních armád.

Městečko Knin

Městečko Knin ležící ve vnitrozemí má také pozoruhodné památky. Od Šibeniku je vzdálený 55 km a jeho dominantou je nepřehlédnutelná pevnost, která je křižovatkou vnitrozemských cest a pobřežím. Ve své době patřil Knin k mohutným městům v Dalmácii a v 11. století byl i sídlem chorvatských králů. Východně od města pramení jedna z nejvýznamnějších chorvatských řek, Krka. Místo se jmenuje Topoljski buk a nachází se tam vodopád vysoký 22 metrů.

Městečko Nin

Nin leží 16 kilometrů severozápadně od Zadaru, na malém ostrově uprostřed mělké laguny, který je s pevninou spojen dvěma mosty. V římských dobách patřil k vyhlášeným městům. Bylo zde fórum, amfiteátr a chrám, který byl tehdy největší v Dalmácii. Dodnes se tu nachází velmi významné archeologické památky. Po příchodu Slovanů byl Nin kulturním centrem a bylo zde také první politické centrum Chorvatů. Ve městě se nachází jedna světová rarita, totiž kostel sv. Kříže z počátku 9. století je označován jako nejmenší katedrála na světě. Nin byl i sídlem biskupa. Toho nejslavnějšího, biskupa Gregora, připomíná socha před branami Diokleciánova paláce ve Splitu. Ve městě je i muzeum, kde jsou místní exponáty z římské doby.

Městečko Senj

Senj leží na pobřeží mezi Rijekou a Zadarem. Tato oblast byla osídlena již přes třemi tisíci lety. Za římské nadvlády bylo městečko větší, než v současnosti. Po tureckém vypálení v roce 1520 byla nad městem postavena pevnost Nehaj. Její historie je spjata se společenstvím tzv. Uskoků. To byli chorvatští vojáci, kteří byli v 16. století vyhnáni ze svých domovů Turky. Jejich polovojenská organizace si víc než sto let dokázala zachovat nezávislost vůči Turkům a Benátčanům. Dnes se v pevnosti se nalézá muzeum, které dokumentuje historii Uskoků a složité poměry této části Chorvatska.

Ostrov Vis

Ostrov Vis byl do roku 1992 vojenskou základnou, která byla pro civilisty prakticky nepřístupná. Proto se pyšní nedotčenou přírodou. Na ostrově žije v současnosti asi pět tisíc obyvatel. Z nedalakého přístavu Komiža můžete navštívit ostrůvek Biševo s proslulou Modrou jeskyní.