Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Historie Chorvatska

Před naším letopočtem žily v dnešním Chorvatsku illyrské kmeny. Ty se později přesunuly na území dnešní Albánie. V 2. - 1. století př. n. l. byla na Balkáně vytvořena Římskou říší rozlehlá provincie – Illyricum. Ta zahrnovala také Chorvatsko. Od 6. století ovládala toto území Byzantská říše. Během 6. a 7. století se zde začali postupně usazovat Slované, kteří přišli z Bílého Chorvatska (dnešní Ukrajina). Tito Slované vytvořili jednotný chorvatský stát, který se stal ve druhé polovině 9. století knížectvím a roku 925 královstvím a patřila k němu i Bosna. Prvním chorvatským králem byl Tomislav I. z dynastie Trpimírovců. Vnitřní nepokoje vedly k úpadku a roku 1091 byla země dobyta uherským státem. Po pádu Uher bylo Chorvatsko roku 1527 rozděleno mezi Osmanskou říši a Rakousko. Turci byli poté vyhnáni a roku 1699 se celé území dostalo pod Rakouskou nadvládu.

Za Rakouska-Uherska připadlo Chorvatsko pod uherskou část monarchie a nadále se muselo potýkat s osmanskými výboji. Po skončení první světové války vzniklo 1. prosince 1918 vzniklo Království Srbů, Chorvatů a Slovinců (Království SHS). To se utvořilo z jihoslovanských území Rakousko-Uherska (Centrální Chorvatsko, Slavonie, Dalmácie, Bosna a Hercegovina, Kraňsko a Dolní Štýrsko), a Srbského království (to se v letech 1913-1918 rozšířilo o Vardarskou Makedonii, Kosovo, Vojvodinu a Černou Horu). Roku 1929 se Království SHS přejmenovalo na Království Jugoslávie. O deset let později získalo Chorvatsko v rámci Království Jugoslávie jistou autonomii vytvořením Chorvatské bánoviny. Nacistické Německo zničilo Království Jugoslávie v roce 1941 a chorvatští ustašovci vyhlásili nezávislý stát Chorvatsko, které zahrnovalo větší část chorvatských zemí a také Bosnu a Hercegovinu. V poválečném období bylo Chorvatsko Lidovou (1945-1963) a poté Socialistickou (1963-1990) republikou v rámci Socialistické federativní republiky Jugoslávie. V letech 1945-1990 bylo Chorvatsko druhou nejrozvinutější republikou v rámci Jugoslávie. Oficiální název země byl v roce 1990 změněn na Republiku Chorvatsko. V červnu 1991 vyhlásila země spolu se Slovinskem nezávislost. To rozpoutalo válku, která s přestávkami probíhala až do roku 1995. V roce 2009 vstoupilo Chorvatsko do NATO. Do Evropské unie by se mu to mohlo podařit 1. července 2013.