Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Zdravotní péče a turisté, Chorvatsko

Zdravotní péče v Chorvatsku

V Chorvatsku je dostatečná zdravotní péče. Pokud zde míříte na dovolenou, tak povinnost nechat se očkovat nemáte, vyskutují se zde totiž běžné nemoci, jaké známe z domoviny.

Občané České republiky májí v Chorvatsku podle tamního práva nárok na nutnou a neodkladnou zdravotní péči hrazenou českou zdravotní pojišťovnou. Tento nárok se vztahuje na všechny nezbytné lékařské zákrory ohrožující zdraví nebo život a které se nemohou odložit do návratu do České republiky.

Proto je nutné mít Evropský průkaz zdravotního pojištění, který potvrzuje nárok na okamžitou lékařskou péči na dovolené v Chorvatsku. Pokud vám pojišťovna tento doklad nevystavila, tak ji o to požádejte. Když nebude schopna tento průkaz vystavit, vydá vám tzv. Potvrzení dočasně nahrazující Evropský průkaz zdravotního pojištění.

Kam jít k lékaři

Na základě mezinárodní smlouvy lze v Chorvatsku zdravotní péči uplatnit pouze u smluvních lékařů chorvatského Zavodu za zdravstveno osiguranje (Chorvatský ústav zdravotního pojištění je jediným nositelem veřejného zdravotního pojištění v Chorvatsku). Všechny nemocnice a zdravotní střediska jsou smluvní. V případě potřeby vyhledejte tzv. "Dom zdravlja“ (zdravotní středisko). Ve všech menších mestečkách bývají smluvní lékaři a lékárny Zavodu (v Chorvatsku je jich 90%). Ve svých ordinacích mívají označení "Ugovorna zdravstvena ustanova“, "Ugovorni lječnik privatne praxe“ nebo "Ugovorni zdravstveni djelatnik“. Nejdůležitější je slovo “Ugovorni“.

U stomatologů je situace jiná, protože většina z nich je soukromá. Pokud budete potřebovat neodkladnou stomatologickou péči, aniž abyste ji museli hotově zaplatit, obraťte se také na Dom zdravlja, kde je vždy smluvní stomatolog.

Finanční spoluúčast u lékaře

Při ošetření v Chorvatsku se budete finančně podílet na hrazení zdravotnické péče tzv. spoluúčast (stejně jako chorvatští občané). Polatky za zdravotní péči neplatí děti do 18 let, invalidé s poškozením organismu nejméně 80%, nevztahuje také na přepravu záchrannou službou, rychlou stomatologickou pomoc, zdravotně nezbytnou nemocniční péči mimo nákladů na lůžko a stravu a vybrané léky.

Mezinárodní smlouva s Chorvatskem nepokrývá transport zpět na území České republiky, ani nutnou spoluúčast. Tyto náklady české zdravotní pojišťovny nehradí.

Před odjezdem do Chorvatska doporučujeme všem turistům uzavřít zdravotní připojištění.