Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Kvarnerský záliv

Kvarnerská riviéra

Na východním pobřeží Istrijského poloostrova se nachází Kvarnerská riviéra, která je omývaná Rijeckým a Kvarnerským zálivem. Její pobřeží začíná mysem Kamenjak na jihu Istrie a pokračuje až na sever, k Rijece. Prvním městečkem Kvarnerské riviéry je na jihu Duga Uvala a posledním staré lázeňské město, Opatije. Občas se kolem tohoto města v délce 20 kilometrů vyděluje zvláštní riviéra, a to Opatijská. Tato část Istrie je chráněná před silnými vnitrozemskými větry pohořím Učka, a proto jsou zde velmi mírné zimy. To byl tako hlavní důvod, proč sem začala v druhé polovině 19. století jezdit vídeňská šlechta.

Na Kvarnerské riviéře leží především stará slavná lázeňská střediska, jimž dominuje Opatija. Ta se stala prvními přímořskými lázněmi před více než 150 lety. Zdejší městečka si získala své klienty především díky rozmanité středomořské vegetaci. Místní lázeňské parky a nádherné lesy v pohoří Učka (nejvyšší hora Vojak 1 401 m. n. m.) můžete obdivovat při příjemných procházkách.

Město Rijeka

Dovolená na Kvarneru

Letoviska nacházející se na severu Kvarneru jsou velmi prostorově omezená. Pobřeží tvoří pouze úzký pás a hned za ním se prudce zvedá pohoří Učka. To byl také důvod, proč zde v posledních desetiletích nedocházelo k výstavbě nových hotelových komplexů. Nároky nové doby hoteliéři vyřešili rekonstrukcí a modernizací starých zařízení. Postaveny byly pouze malé luxusní hotely. Na Kvarnerské riviéře byla pouze rozšířena nabídka soukromých apartmánů, ty se ale nalézají ve vysokých svazích. V jižní části je ubytovací situace zcela opačná. Města se rychle rozrůstají do obou směrů ale i do kopců, např. v Rabacu a v nově postaveném letovisku Duga Uvala. Vznikají zde také nové kepmy, které jsou umístěny v krásné přírodě.

Kvarnerská riviéra má menší ubytovací kapacity než západní Istrie, ale také je zaměřena na jiný druh turistů. Na své si zde přijdou většinou ti, kteří mají rádi procházky jak po pobřeží, po horách, tak v hezkých lesech. K dispozici jsou zde také krásné lázeňské parky, kde můžete obdivovat voňavou myrtu, šalvěj nebo rozmarýn. Celé zdejší pobřeží poskytuje svým návštěvníkům velký výběr z dlouhých či krátkých procházek do okolní přírody. K nejoblíbenějším trasám patří promenáda z Lovranu přes Opatiji do Voloska. Má dlouhých 12 kilometrů. Dalším tipem na výlet může být vycházka do pohoří Učka, kde je upravených a různě náročných 17 tras. Pokud se vydáte na nejvyšší horu Učky, Vojak, čeká vás po náročné cestě odměna v podobě nádherného výhledu na okolí. Vydat se zde můžete i autem, ale poslední část cesty budete muset absolvovat pěšky.

Lázeňské město Opatija

Společenský život

Na lázeňských promenádách a bulvárech se během letní sezóny konají koncertní večery. Nejproslulejším kulturním festivalem je Letní scéna pořádaná v Opatiji. Celkově je v této části Chorvatska velmi pestrá a bohatá nabídka kulturních akcí. Oblíbenou je např. lidová slavnost v Lovranu zvaná Marunada, během které se sbírají jedlé kaštany a vaří se z nich sladké pochoutky. Akce je doprovázena zábavným programem a pořádají se při té příležitosti i hudební vystoupení. Celá slavnost vrcholí reprezentačním plesem v luxusním hotelu v Lovranu. Kromě kulturních akcí zde probíhají i sportovní, takže zde mají návštevníci o zábavu postaráno.

Koupání na Kvarneru

Opatijská riviéra ležící na severu má omezené možnosti ke koupání, protože téměř všechny hotely mají své soukromé pláže. Většina z nich je hezky upravená. Obvykle jsou pokryty hrubým pískem s navezenými brobnými oblázky. Čtyři veřejná koupaliště, kde se platí vstupné, má Opatija. Naopak v jižní části Kvarneru jsou pláže dlouhé, některé dokonce uměle rozšířené. Převážně jsou zde kamenné plotny, místy jsou na plážích navezené oblázky nebo hrubý písek. Ani sportovci se zde nebudou nudit, k dispozici mají širokou nabídku aktivit. Mohou vyzkoušet jachting, potápění, podmořský rybolov nebo vodní lyže.

O Kvarnerské riviéře se traduje, že je drahá. Pokud si vyberete levnější ubytování v soukromí a odoláte posezení v luxusních restauracích a kavárnách, dá se tato oblast finančně srovnat s ostatními částmi Chorvatska.