Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Ostrovy severní Dalmácie

Severodalmatské ostrovy se táhnou podél pobřeží ve dvou liniích. První se nachází v těsné blízkosti pobřeží. Je složená jak z malých ostrůvků (Vir, Rivanj a Sestrunj), tak z velkých (Ugljan, Pašman a Murter). Vnějšímu pásu, směrem na otevřené moře, dominuje největší ostrov Dugi otok, kolem kterého jsou menší jako Molat, Škarda nebo Kornati. Povětšinou jsou součástí Národního parku Kornati, k němuž nepatří ostrovy Žut a Sit ležící kousek u pevniny. Také zátoka Telašćica na ostrově Dugi otok byla dříve součástí Kornat, dnes je ale samostatnou chráněnou krajinnou oblastí. Součástí ostrovů severní Dalmácie jsou také drobné ostrovy na jihu oblasti tvořící Šibenický archipelag. K němu patří malé ostrůvky jako Žirje, Kakan, Kaprije nebo Zmajan.

Ostrov Murter a Kornati

Jachting kolem ostrovů

Zdejší ostrovy jsou rájem pro jachtaře, především díky široké nabídce přístavů. Většinou jsou řídce obydlené, mají krásné zátoky s divokou skalní scenérií a s bohatou pobřežní vegetací. Nejen jachtaři si zde mohou užívat klidnou dovolenou. V severní Dalmácii je několik opuštěných ostrovů, na kterých mohou žít turisté jako ve středověku, bez vody, elektřiny a všech ostatních moderních vymožeností. Nejvyhlášenější ostrovy, které tento typ dovolené nabízí, jsou Kornati. Tato oblast je vyhledávaná také surfaři nebo potápěči, protože moře je křišťálově čisté se zajímavými útvary, bohaté na podmořskou faunu a pláže jsou vylidněné. Zdejší pobřeží vyhovuje zkrátka všem, kdo si chtějí užívat moře, osamělých pláží, přírody, klidu a ticha.

Oblíbená letoviska

Kdo však touží po rušnější dovolené na severodalmatských ostrovech, jsou tu i taková letoviska. Nachází se především na ostrovech Ugljan, Murter nebo Dugi otok. Nejsou zde však zábavní střediska, za těmi musí turisté na pevninu (Biograd na moru, Zadar, Vodice, Šibenik a Primošten). Pokud chce někdo vyrazit na výlet za historickými památkami nebo přírodními parky (Národní park Krka nebo Paklenica), musí se vypravit  také na pevninu. Zde je mnoho krásných a historických míst, které stojí za vaši návštěvu.

Nejvzdálenějším ostrovem od pobřeží a zároveň nejmalebnějším je Dugi otok. Je dlouhý a málo obydlený. Pro ty, kteří ho navštíví, nabízí nádhernou divokou přírodu a klid. Také jsou zde staré půvabné vesnice. Nejkrásnějším místem Dugi otoku je zátoka Telašćica s nezaměnitelným výhledem, dále solné jezero Mir a několik vápencových jeskyní.

Ostrov Ugljan - město Preko

Na vzdálené ostrovy hluboko v moři zatím nejezdí turisté, proto jsou vhodné pro dobrodruhy, kteří chtějí poznat typický rybářský způsob života a prozkoumat neobydlená místa s panenskou přírodou. Místních obyvatel ale rapidně ubývá, protože mladí se stěhují na pevninu za lépe placenou a atraktivnější prací a společenským životem.

Zajímavost Severodalmatských ostrovů

Na konci Ugljanu leží malý ostrůvek Iž, na kterém se dodržuje jedna místní tradice. Každoročně na konci července se v hlavním městě ostrova, Veli Iž, volí nový „Ostrovní král". Do přístavu připlují staré lodě s padesáti členou pasádkou oblečenou v místních krojích. Místní ozdobí zátoku hořícími pochodněmi a zároveň zpívají národní písně a do toho zní zvony. V takové atmosféře odchází starý král a nový je zvolený. Pořadatelé dohodnou vše potřebné předem i kdo bude novým králem. Zdejší obyvatelné o tom ale nevědí a účastní se volby. Další místní raritou jsou hrnčířské výrobky působí hrubě a rustikálně, ale zároveň jsou originální. Jejich tradice trvá přes dva tisíce let a pořád se dělají stejným způsobem. Nejčastějšími výrobky jsou kuchyňské předměty denní potřeby.