Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Střední Dalmácie

Severozápadně od Trogiru u letoviska Rogoznica začíná střední Dalmácie. Její nejjižnější část končí u vesničky Ploče, která ale administrativně patří do jihodalmatské župy.

Proč jet na dovolenou do střední Dalmácie

Pro mnoho chorvatských návštevníků je právě tato část nejkrásnější a nejpřitažlivější, protože tu došlo k citlivému propojení krásné přírody s přímořskými vesnicemi. Zdejší krajina je velmi různorodá. Turisté se jsou vždycky okouzleni členitým pobřežím s malebnými zátokami, které omývá azurově modré moře. V dáli se rýsují siluety menších i větších středodalmatských ostrovů jako roztroušené perly v moři. Od pobřeží vyrůstají horská pohoří porostlá borovicovými lesy. Kolem původních starobylých vesnic jsou políčka ohraničené kamennými zídkami, kde rostou olivovníky, vinná réva a zelenina a kvetou různé středomořské květiny, nejčastěji levandule. Návštěvníkům se také líbí zdejší historická města, z nichž jsou dvě (Trogir, Split) zapsána na listinu světového kulturního dědictví UNESCO. Všechny tyto aspekty dohromady dělají ze střední Dalmácie jedinečné místo se specifickou atmosférou, kterou nenajdete nikde jinde na světě.

Rogoznica u Šibeniku

Druhé největší město Chorvatska, Split, je správním, ekonomickým a kulturním centrem střední Dalmácie. Vzniklo v okolí paláce císaře Diokleciána ve 4. století našeho letopočtu. Pyšní se nejrůznější směsicí architektonických slohů, které dohromady tvoří harmonický celek. K dalším větším a malebným městům v této oblasti patří Makarská, která má krásnou pobřežní kolonádu a středověké náměstí s kostelem. A menší městečko Omiš, které na vás dýchne svou slavnou pirátskou minulostí.

Dovolená ve střední Dalmácii

Zdejší letoviska mají téměř stoletou tradici cestovního ruchu a některé původní objekty stojí dodnes, ale v novém kabátě. Přestože v této oblastni nejsou velké hotelové komplexy, Makarská riviéra je výjimkou s vyšším počtem ubytovacích kapacit, pojme střední Dalmácie opravdu vysoký počet turistů v letní sezóně. Pro ně je velkým lákadlem skutečnost, že místní letoviska jsou součástí svébytného způsobu života osad, vesnic a městeček. Jsou tedy v nepřetržitém kontaktu s místními obyvateli a můžou poznat jejich životní styl a zvyky.

Střední Dalmácii nejvíce proslavily místní pláže (především na Makarské riviéře), které jsou dlouhé i několik desítek kilometrů. Zpravidla jsou oblázkové, místy se nachází i hrubší písek. Všechny lemuje borovicové háje, které nabízí příjemný úkryt před slunečními paprsky. Na pobřeží se náchází také četné zátoky, které nabízí neporušenou přírodu a pláže jen pro vás.

Omiš

Kam na výlet ve střední Dalmácii

Okolí tohoto kraje nabízí nejrůznější tipy na výlety. Pokud chcete strávit svoji dovolenou aktivním způsobem, můžete vyrazit na pěší túry po pohoří Biokovo. Další možností je užít si tento region je ze sedla vašeho kola. Jak na pevnině, tak na ostrovech, se nachází mnoho kvalitních cyklostezek. Kdo má rád adrenalin, může vyzkoušet rafting na řece Cetině u městečka Omiše. Pokud byste se chtěli vydat trochu dál na sever, určitě si udělejte výlet do národního parku Krka (u Vodice), kde vás okouzlí nádherné vodopády a příjemná procházka kolem nich.

Místní cestovní agentury nabízí výlety lodí na nedaleké ostrovy Brač, Hvar a Vis. Výlet má většinou takový průběh, že brzy ráno se vyrazí z daného přístavu, obepluje se vybraný ostrov a podíváte se do některého zajímavého města na ostrově. Tento program trvá celé dopoledne. Pak následuje oběd na lodi, který se nejčastěji skládá ze smažených sardinek s chlebem a salátem a k pití se podává zdejší domácí víno. Po něm následuje odpolední koupání a opalování na některé z hezkých pláží na ostrově. Když se přiblíží podvěčer, loď se vydá na zpáteční cestu, během které na lodi zpívá místní umělec s harmonikou.