Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Ostrovy jižní Dalmácie

Ostrovy ležící nejníže v celém jadranském souostroví se táhnou od Pelješackého a Korčulského průlivu směrem na jih. Stejně jako severodalmatské ostrovy se dělí na vnější a vnitřní. Ty u pevniny se skládají z ostrovů Korčula, Mljet a Lastovo s malými ostrůvky. Do vnitřního pásu patří ostrovy Lopud, Koločep, Šipan a několik malých ostrůvků, které dohromady tvoří Elafitské ostrovy.

Město - Korčula

Oblíbené jihodalmatské destinace

Vyhledávanými letními destinacemi jsou především Korčula, Mljet a Lastovo. Oblíbené jsou hlavně kvůli nádherné přírodě (na ostrově Mljet je národní park), čistému moři a unikátním historickým památkám. Výborné podmínky jsou na jihodalmatských ostrovech pro vyznavače vodních sportů. Především jsou zde rozšířené windsurfing, jachtig, potápění a podmořský rybolov. Nachází se zde i několik škol potápění, např. v hotelovém středisku Prišćapac v Prižbě na Korčule nebo v Pomeně na Mljetu. Pokud se vám podaří dostat se na rybářskou loď a zúčastnit se výlovu, určitě na tento zážitek v životě nezapomenete. Pokud jde o samotné koupání v moři, zdejší podmínky jsou výborné. Nádherné azurové moře, malé množství turistů, čerstvý mořský vítr, pohostinní obyvatelé a krásná krajina posetá malými architektonickými divy udělají z vaší dovolené nezapomenutelný zážitek. Na jihodalmatské ostrovy se budete chtít určitě vrátit i za rok.

Jihodalmatská města na ostrovech

Města na jihodalmatských ostrovech si mnoho turistů oblíbilo pro jejich půvabné scenérie a jedinečné historické památky, které učarují doslova každému. Mezi nejkrásnější patří Korčula, jenž je typickým středověkým pobřežním městem. Její nejkrásnější část je centrum vystavěné především během 14. až 16. století. Městskou dominantou je goticko-renesanční katedrála svatého Marka ze 16. - 17. století s velmi vzácným obrazem od Tintoretta. Korčula si zachovala své původní stavby bez větších úprav do dnešních dnů. Půvabná zákoutí jsou i v Blatu na Korčule, pozornost si zaslouží také klášterní křížová chodba na Badiji u Korčuly. Cenné kostelíky a obranné věžě (torety) jsou na Koločepu. Lopud je ukázkou renesančního města i s četnými šrámy po katastrofálním zemětřesení, jež zničilo i Dubrovník. Na Mljetu v Polačích jsou mohutné ruiny římského paláce a na ostrůvku ve Velkém jezeru je malebný, historicky velmi významný benediktinský klášter. Na Šipanu jsou dvě převážně renesanční městečka Šipanska Luka a Sudjuradj. V Lastovu na stejnojmenném ostrově je pozoruhodná ostrovní vesnice akropolského typu. Na jihodalmatských ostrovech jsou desítky dalších pozoruhodných míst, většina z nich je pro návštěvníky stále novým objevem.

Jihodalmatské ostrovy s městem Orebić

Možnosti ubytování na ostrovech jsou velmi pestré a odpovídají nejrůznějším požadavkům. Najdete na nich komfortní hotely (především na Korčule), slušné hotely a apartmány ve většině středisek i rodinné hotely. Na ostrovech ale nejsou příliš rozšířené kempy. Ubytovací zařízení jsou zde nová a uspokojují dnešní požadavky na příjemné bydlení.

Dobré podmínky pro zemědělství má především ostrov Korčula, která je ve světě proslavnená svými výbornými víny, např. pošip. Na jihodalmatských ostrovech se pěstují kromě vinné révy, olivovníky, jižní ovoce a zelenina. Důležitým způsobem obživy je také rybolov, zpracování ryb nebo stavba lodí. Významným odvětvím je také těžba kamene (ostrovy na východním pobřeží). Nejdůležitější je však turistický ruch, který zde má poměrně dlouhou tradici a živí se ním mnoho místních obyvatel.

Výhody jihodalmatských ostrovů

Severněji ležící přímořská místa, např. Západoistrijské přímoří, Kvarner a jeho ostrovy, jsou ze střední Evropy podstatně blíž, ale je třeba zvážit, jaký druh návštěvníků ocení přednosti této části Jadranu. Budou to především vyznavači vodních sportů, milovníci odlehlých míst a krásné nedotčené přírody, ostrůvků bez velkolepých zábavních akcí a všudypřítomné hudby. Komu postačí koupání v průzračně čistém moři, najde ho naprosto všude. Ve větších letoviskách (není jich zde tolik) jsou i zábavní programy a hudební vystoupení, ale není toho tolik, jako jinde na pobřeží. Na své si zde přijde opravdu každý.