Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Chorvatské národní parky

V Chorvatsku je osm národních parků a všechny jsou krásné. Rozprostírají se v různých koutech země, takže pokud měníte trasy dovolené, máte možnost prozkoumat velkou část z nich. Některé parky jsou méně známé a turisty ne tak navštěvované, tudíž v nich nejsou davy a jejich krásu si můžete vychutnávat téměř sami pro sebe.

Národní park Brijuni

Ostrovy Brijuni se nachází západním směrem od města Pula na Istrijském poloostrověSkupina dvou velkých a dvanácti malých ostrůvků se rozkládá na ploše 36,3 km². K vidění je zde středomořská a subtropická vegetace (přes 680 rostlinných druhů), archeologické památky z římského období, z raného křesťanství a středověku. Pohyb po národním parku je značně omezen a vstup je povolen pouze na dva hlavní ostrovy Veli Brijun a Mali Brijun.

Národní park Kornati

U města Šibeniku, v jeho mořských vodách se nachází souostroví Kornati, které se skládá ze 147 ostrůvků a skalisek na ploše 234 km². Největším devízou Národního parku Kornati je nedotčená příroda, neporušený podmořský svět a jedinečný labyrint vápencových a křídových ostrovů. Největším ostrovem je stejnojmenný ostrov Kornat. Do národního parku se dostanete lodí s místní cestovní agenturou. Výlet obvykle trvá jeden den.

Národní park Kornati

Národní park Krka

Národní park Krka se nachází severním směrem od města Šibenik, který je od něj vzdálen 20 minut cesty autem. Park Krka je plný soutěsek a vodopádů (nejkrásnější vodopády Roški Slap nebo Skradinski buk). Je velice podobný Plitvickým jezerům, ale je o něco menší. Do nitra parku vás zaveze autobus, při jeho jízdě si můžete vychutnat nádherné přírodní scenérie. Součástí prohlídky je projížďka na lodích. Uprostřed Visovackého jezera je stejnojmenný ostrov, kde naleznete nádherný františkánský klášter z 15. století. Na něj se dostanete pouze lodí.

Národní park Mljet

Nedaleko města Dubrovník na ostrově Mljet leží stejnojmenný národní park o rozloze 54 km². Národním parkem byl vyhlášen pro své geologické zvláštnosti, bohaté lesní porosty a neporušený krajinný ráz. K vidění jsou zde dvě krásná jezera, Veliké a Malé a cedrové lesy. Turisté sem míří především kvůli nádhernému koupání. Národní park Mljet můžete i projet na kole, protože je zde několik cyklostezek.

Národní park Mljet

Národní park Paklenica

Severovýchodně od města Zadaru se nachází tento park o rozloze 102 km² ležící ve velebitském pohoří. Národní park Paklenica je protkán několika turistickými cestami a turistům jsou zde k dispozici i chaty k přespání. Jsou zde dvě krasové soutězky Velka a Mala Paklenica, které jsou od sebe odděleny náhorní plošinou ve výšce 500 m. n m. Nejvíce přístupných tras je ve Velké Paklenici, kde je i kaňon. Malá Paklenica je hůře přístupná a hnízdí zde vzácný druh orla mořského. Chráněny jsou estetické a geomorfologické hodnoty, bohatá flóra (nejrozsáhlejší lesní porost na pobřeží) s četnými endemity a zajímavá fauna.

Plitvická jezera

Patří k nejznámějším chorvatským národním parkům a byl zařazen mezi seznam světového dědictví UNESCO. V areálu parku se nachází i hotely a u řeky Korany na kraji parku je také kemp. Zde se můžete ubytovat, pokud plánujete více denní prohlídku. Plitvická jezera tvoří soustavu 16 jezer o rozloze 19,5 ha, které jsou vzájemně propojené říčkami a zdobí je kaskády a vodopády (celkem asi 90 vodopádů). Park můžete prozkoumat jednou ze šesti prohlídkových tras, které vedou po dřevěných chodníčcích kolem potůčků a pod vodopády. Podél jezer vede trasa dlouhá 18 km. Pro unavené turisty je k dispozici v parku i vláček, takže si park můžete prohlédnout i z vagónů nebo si můžete vyrazit na projíždku na loďkách. Kdo by se chtěl v horkém počasí osvěžit v místních jezer, tak je koupání v nich zakázané.

Plitvická jezera

Národní park Risnjak

Nedaleko města Rijeky leží národní park Risnjak rozkládající se v západní části horského masivu Gorski kotar (západní část Dinárského pohoří) na ploše 64 km². Park zahrnuje oblast kolem hory Risnjak (1 525 m. n .m.), která je klimatickou a vegetační hranicí mezi přímořským a kontinentálním podnebným pásmem. Chráněné jsou především krasové jevy, charakter původního lesního porostu a jeho fauna a flóra.

Národní park Severní Velebit

Až v roce 1999 se stal Severní Velebit národním parkem (nejmladší chorvatský park). Pokud do něho budete chtít zavítat, tak se nalézá ve stejnojmenném  pohoří. Chráněnou oblastí se stal kvůli geomorfologickým (různé krasové jevy), botanickým (alpinská flóra s četnými endemity, přímořské lesy) a krajinným hodnotám. Na území parku je přírodní rezervace Rožanski a Hajdučki kukovi. Území národního parku i celý Velebit je také biosférickou rezervací organizace UNESCO. Na své si zde přijdou milovníci vysokohorské turistiky, ještě více horolezci a jeskynáři (nejnázmější jezkyně Lukina cave).