Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Jedinečná chorvatská města

Pod pojmem chorvatská města se mnohým vybaví chaos úzkých uliček. Pokud v některé potkáte jinou osobu, přemýšlíte, jak se tam vyhnete. Města jsou také plná tajemných průchodů, průlezů, které nikam nevedou. Na každém kroku jsou kamenné schůdky, stříšky a vzkazy na zdech. Na velmi malém prostoru se tísní starobylé kamenné domky s malými dvorky, kostelíky a zvonice, kde se ani kolo neotočí. K tomu všemu se do tak malého prostoru vtěsnaly miniaturní zahrádky se třemi květináči, jedním záhonkem s rajčaty a fíkovníkem. Takto vypadají typická chorvatská městečka, které jsou podél celého pobřeží.

Městečko Hum

Je zapsáno v Guinnessově knize rekordů jako nejmenší město na světě. Leží na vrcholu kopce, uprostřed pastvin ve vnitrozemí Istrie. Hum je široký 35 metrů a tvoří ho šest rodin. Titul města si uchovalo, protože má jeho tradiční atributy jako: městské hradby, kostel Blahoslavené Panny Marie a samostatně stojící zvonici. Městečko je krásné a stojí za návštěvu.

Perla Jadranu

Přestože leží Dubrovník poněkud více na jihu, nesmíte si nechat ujít jeho návštěvu. Je to malebné město, na které je nejkrásnější pohled z místních hradeb. Také si projděte hlavní ulici Stradun lemovanou krásnými starobylými budovami. V Dubrovníku stále funguje městská studna, kde je pitná voda a můžete si ji nabrat zdarma.

Dubrovník 

Chorvatské Benátky

Krásné istrijské město Rovinj ležící na poloostrově, připomíná svými křivolakými uličkami „město na vodě“. Úzké uličky šplhají do kopce do centra města, kde stojí jeho dominanta, chrám svaté Eufemie. Ta je kopií slavnější katedrály, svatého Marka v Benátkách.

Rybářské městečko

Nedaleko Šibeniku se nachází malé rybářské městečko Tribunj, které určitě musíte navštívit. Dříve leželo město na ostrůvku, které bylo spojeno s pevninou mostem. Tribunj je malebné rybářské městečko s malými úzkými uličkami, ve kterých se nachází starodávné kamenné domky, z nichž některé bohužel padají. V městečku se nenachází žádný starověký nebo středověký architektonický skvost, ale utkvěje vám v paměti místní středomořská atmosféra, protože se zde každé ráno konají rybářské trhy.

Chorvatské Saint-Tropez

Podoba Vodice a slavného francouzského letoviska by zde opravdu byla, ale chorvatské město je menší a skromější. Ve zdejším přístavu kotví stovky jachet, lodí a lodiček. Místní pláže jsou v sezónu plné, stejně tak i mramorem dlážděné uličky starého roztomilého centra, ve kterém to opravdu žije. Všechny kavárny a restaurace tu bývají plné strávníků.