Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Slavnosti a festivaly

V Chorvatsku se dodržují oficiální celostátní svátky, ale také různé krajové festivaly, které mají ráz lidových slavností a jsou doprovázeny folklórními tanci a hudbou. Některé z místních slavností mají již letitou tradici, některé zase naopak jsou pořádány jen kvůli turistům. Vybrali jsme pro vás několik méně známých, ale zato velmi ojedinělých, jaké nikde jinde v Chorvatsku nezažijete.

Slavnosti a festivaly

Svátek svaté Vincencie a rytířské hry v Blatu na Korčule

Celá slavnost je věnována místní patronce svaté Vincencii, která má svátek 28. dubna. Během víkendu se v městečku Blato na ostrově Korčule koná mnoho kulturních a zábavních akcí, z nichž je nejvýznamnější rytířská hra „kumpanija". V ní proti sobě nevybíravě bojují dvě vojska a předvádějí svoje nasazení k obraně země. Celý program je doprovázen dobovými tanečními vystoupeními s pochodněmi a lidovými písněmi, které jsou ozvláštněny hrou na dudy a velké válečné bubny. V minulosti bylo vyvrcholením slavnosti obětování býka, které se ale již několik let nedělá kvůli ochráncům zvířat.

Mečový tanec ve městě Korčula

Tento tanec se předvádí nejen na svátek svatého Teodora, 29. července ve městě Korčula, ale kvůli turistům i v jiných letních dnech. Známý je také pod názvem „moreška" a má připomínat středověkou událost, při které byla unesena Morem krásná paní Bula, snoubenka bílého krále. Na začátku tance je přednášen starý dramatický text, dialog králů a Buly, která odmítá Mora. Následuje střet jejich vojsk bojujících o ruku unesené dámy. Vojska jsou oblečeny do historických kostýmů z 15. století. Jedno má černé šaty, druhé červené. Tanec má sedm různých figur, při čemž se tempo zrychluje a údery mečů jsou stále prudší. Celý průběh je doprovázen dechovým orchestrem a scény směřují k vítězství bílého (červeného) krále nad černým. Celá událost má symbolický význam, který ukazuje boj za nezávislost místních křesťanů na muslimech.

Slavnost škeblí a rybářů v Betině na Murteru

Slavnost „Dan brganja" probíhá každým rokem v městečku Betina na ostrově Murteru vždy první neděli v srpnu. Akce je věnována zvláštnímu druhu mušlí, který žije pouze v okolí Betiny. Obyvatelé zdarma rozdávají pokrmy připravené z ryb a mušlí. Vína je tu také dostatek a celý den jsou na programu kulturní vystoupení.

Slavnost lanýžů v Buzetu

Každoročně se na začátku září v malém istrijském městečku koná slavnost lanýžů nazvaná „Subotina". Celá akce je zároveň oslavou městečka. Buzet je proslulý jako „město lanýžů", protože lesy v jeho blízkosti, především oblast motovunských lesů a údolí řeky Mirny, jsou domovem bílých lanýžů, které jsou nejvíce ceněné jako nejdražší houby na světě. Vrcholem oslavy je příprava obří omelety z lanýžů na zdejším náměstí. Obvykle se na omeletu spotřebuje kolem dvou tisíc vajec a deseti kila lanýžů. Po gastronomické zábavě vystupují večer oblíbené chorvatské kapely a zpěváci, kteří ukončí slavnost svými vystoupeními.