Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Omišská riviéra

Středem Omišské riviéry je stejnojmenné městečko Omiš se stálým počtem šesti tisíců obyvatel. Tato oblast byla v minulosti slavná díky místním pirátům, kteří byli postrachem širokého okolí a po nichž zde zůstalo mnoho architektonických památek. Dalšími městečky, které jsou součástí této riviéry jsou Duće, které navazuje na Omiš, dále Stanići, Nemira, Ruskamen, Lokva Rogoznica, Medići, Mimice, Marušići a Pisak. Všechna tato městečka nabízí krásné pláže, klidné prostředí a krásnou krajinu vhodnou k načerpání nové energie.

Na jednu stranu je Omišská riviéra vhodná pro ty, kteří si chtějí odpočinout od každodenního pracovního shonu, protože jsou tu dlouhé kilometry krásných upravených pláží, málebné zátoky a různá klidná zákoutí. Aktivnější jedinci mohou vyrazit na vycházky mezi olivové háje nebo se projít kolem místních vinohradů, kde se můžou kochat krásnými pohledy na okolní hory.

Omiš - shora

Ubytování na Omišské riviéře

Omišská rivéra nabízí turistům nepřeberné množství ubytovacích kapacit. Zabydlet se můžete v hotelích, soukromých penzionech, kempech a velmirozšířené jsou apartmány. Velmi příjemná destinace je Duće, městečko, která navazuje na Omiš, takže do centra města je do cca dva kilometry. Oblíbenou destinací je i předměstí Omiše, Brzet, kde se nachází i oblíbený hotel a kemp. Další letoviska s kvalitním ubytováním jsou: Ruskamen, Nemira, Mimice nebo Pisak.

Sport na Omišské riviéře

Riviéra je také centrem aktivní dovolené. To ocení obzvlášť milovníci vodních sportů jako je vodní lyžování, windsurfingu, potápění či šnorchlování. Pozadu nezůstanou ani vyznavači raftingu, který je možné vyzkoušet na řece Cetině. Právě za ním se sem přijíždí lidé nejen z Dalmácie. Podél celé riviéry se rozprostírají vysoká pohoří Dinara, Mosor a Babnjaca, která nabízí velké množství tras pro pěší turistiku. Na skalách kolem řeky Cetiny si můžou i odvážlivci vyzkoušet horolezectví.

Omiš - řeka Cetina

Gastronomie na Omišské riviéře

Omišská riviéra je posetá po celé své délce výbornými domácími restauracemi, kde vám připraví ty nejlepší středomořské delikatesy z místních surovin z vlastní zahrádky či chovu. Vynikající jsou zde čerstvě vylovené ryby a plody moře, dále domácí olivy, zelenina nebo červené víno. Místní specialitou jsou jídla z jehněčího masa, dále pljeskavica, čevapi či pršut. I vyznavači dobré kávy se zde budou cítit jako doma, protože je zde také mnoho kaváren a cukráren, kde dostanete výborné domácí dorty a samozřejmě po celé Evropě vyhlášenou zmrzlinu.

Kultura na Omišské riviéře

Pokud se zajímáte o místní lidové zvyky či kulturu, musíte v tomto regionu zavítat do centra této riviéry. V Omiši se každoročně konají různé kulturní akce a festivaly. V červenci zde podobu dvou až tří týdnů probíhá festival Klapa, což jsou mužské pěvecké soubory. Ty se prezentují lidovými písněmi v místním dialektu, jejichž nejčastějšími tématy jsou láska a s ní spojené strasti nebo rybolov. Během celého léta zde probíhá Kultruní léto, na kterém vystupují různé hudební skupiny. A zvláštností města Omiše jsou Pirátské večery, kdy místní přibližují svou slavnou minulost.

Omišská riviéra

Tipy na výlety

Právě proto, že se Omišská riviéra nalézá ve střední Dalmácii, je vhodná ke konání nejrůznějších výletů, jak do blízkého okolí, tak do trochu vzálenějších míst. K dostupným místům, které stojí určitě za návštěvu, je bezesporu druhé největší město Chorvatska, Split. Ten je vzdálen z Omiše půl hodiny cesty a nabídne návštěvníkům krásnou starověkou chloubu, Diokleciánův palác. Historické vykopávky z téhož období nabízí městečko Salona, která je vzdálená jen kousek od Splitu.

Mnoho místních cestovních kanceláří také nabízí výlety lodí na protější ostrovy. Jejich nejčastějšími cíli jsou BračHvar a Vis. Výlet většinou probíhá tak, že brzy ráno se vyrazí z Omiše a obepluje se vybraný ostrov. To trvá celé dopoledne a pak se návštěvníci vydají do některého zajímavé města na ostrově. Následuje oběd, který se nejčastěji skládá ze sardinek s chlebem a salátu a z místního domácího vína. Po něm následuje odpolední koupání a opalování na některé z hezkých zátok na ostrově. Když se přiblíží podvěčer, loď se vydá na zpáteční cestu, během které na lodi zpívá místní umělec s harmonikou.