Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Brela

První městečko na Makarské riviéře je Brela, která má 1 500 stálých obyvatel. Nachází se ve svahu pod strmým pohořím Biokovo, které je plné borovicových lesíků a hájů. V létě zde díky tomuto pohoří nejsou tak velká horka, protože sem vane svěží mistral.

Brela je už několik desetiletí známájako velmi příjemné letovisko. Díky krásné okolní krajině a výjmečnému ubytování, patří mezi velmi oblíbená centra letních dovolených. Hotely se nachází uprostřed piniových lesů ve svazích nad mořem. Brela je také vyhlášená kvůli svům nádherným a upraveným oblázkovým plážím.

Na jihovýchodě obce je osada Jakiruša, která se nachází mimo hlavní ruch. Je to klidné místo na svazích skal u moře. Stvořené pro hezkou a příjemnou dovolenou s malými dětmi. Ubytovat se zde můžete pouze v soukromých apartmánech.

Brela - pohled shora

V okolí Brely je hodně olivových hájů a také se tu pěstuje kvalitní víno vugava a dezertní prošek. Unikátním zemědělským produktem zdejší oblasti je speciální odrůda višní maraska.

Historie a památky

Brela je mladá vesnice. Vznikla přestěhováním obyvatel z vyskopoložených obcí v Biokovském masivu. Lidí se sem přestěhovali kvůli snadnějšímu způsobu obživy (moře), než jaké nabízí hory.

Jádrem vesnice je farní kostel Panny Marie Karmelské, který byl postaven v 19. století místo původního barokního. U místního hřbitova byla objevaná středověká nekropole se zvláštními náhrobky, tzv. stećky. Jedná se o zvláštní masivní kamenné náhrobky rozmanitých tvarů. Můžou být jednoduché nebo bohatě zdobené různými reliéfy. Nejčastěji se nachází v okolí starého kostela nebo hřbitova, ale výjimkou nejsou ani solitéry. Pokud se podíváte nahoru na skály nad Brelou, můžete si tu povšimnout trosek tzv. Hercegovy tvrze.

Dovolená v Brele

Protože se Brela nechce stát komerčním turistickým centrem a chce být stále exkluzivní destinací, omezuje výstavbu hotelů, apartmánů a hlučných zařízení. Místní hotely leží v borovicových lesích kousek od pláží. V jižnější části obce je široká nabídka soukromých apartmánů.

Brela - pobřeží s apartmány

Zdejší pláže jsou vyhlášené a patří k nejpěknějším na celé Makarské riviéře. Dohromady jsou dlouhé asi 2 kilometry. Nejčastěji zde naleznete oblázkové a občas i písečné pláže. Podél nich jsou borovicové háje. V moři je několik malých zátok a roztroušené drodné skalní útvary.

Pokud máte rádi sport i tady se provozují především ty vodní. U hotelů se nachází tenisové kurty, můžete si tu zahrát také minigolf, kuželky, stolní tenis nebo bocciu. Na Makarské riviéře se nachází i síť cyklistických stezek. Pokud vám nebude vadit velké horko, můžete šlápnout do pedálů.

Brela - pláž

O zábavu je v Brele postaráno. Konají se tu zejména tradiční slavnosti. Nejvyhlášenější jsou oslavy svatých patronů obce. 16. července probíhá mariánský svátek Gospa od Karmena a 3. srpna slavnost svatého Štěpána, který je současně Dnem obce. Před hotelem Soline je „letní scéna", kde vystupují různé hudební skupiny, pořádají se tu oslí dostihy, soutěže, hry a ohňostroj. Během sezóny se v hotelech a restauracích konají Dalmatské večery, na kterých vystupují místní folklórní kapely a pije se dobré víno. Hotely pravidelně, každý týden, pořádají zábavné programy a taneční večery pro své návštěvníky, kde se nebudou nudit ani mladí.