Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Nudistické kempy

Naturistům se v Chorvatsku ze začátku vyhrazovaly pouze některé pláže, ale postupně se vybudovaly celé kempy s různými možnostmi ubytování, stravování, sportování a zábavy. Na Jadranu je registrováno jedenáct nudistických kempů, další tři mají pro naturisty vyhrazenu pouze část. Jejich ubytovací kapacita je dohromady až 25 tisíc osob, a to v kempech, bungalovech a apartmánech.

Kemp na Pelješacu

Na nudistické pláži si můžete odložit své oblečení, ale po vykoupání a opalování si je musíte zase obléknout a teprve potom můžete vyrazit zpět mezi konvenční společnost. Naturistický kemp takto nefunguje. Poznáte tam opravdový význam německého FKK (Freikörperkultur), tedy kultury volného těla. Kulturu volnosti, svobody, upřímnosti a především tolerance. Budete-li mít štěstí na počasí, můžete odložit oblečení ihned po příjezdu a pohybovat se volně nazí po celou dobu pobytu.

Některá z chorvatských nudistických středisek patří k největším a nejlépe vybaveným v celé Evropě, protože nabízí nejširší nabídku ubytování, sportování a společenského vyžití. Takovým střediskem je na západním pobřeží Istrie, Koversada u Vrsaru. Vysokou úroveň mají i další, jako např. Valalta, Ulika, Lanterna Solaris či Funtana nacházející se také na západním pobřeží Istrie. Na Jadranu jsou ale i malá naturistická střediska ležící stranou hlavních turistických letovisek, která přitahují turisty kouzelnou přírodou, klidem a nedotčeností, jako např. kemp Sovinje na Pašmanu.

Nejvíce nudistických středisek je v severní části Chorvatska, tedy v západní Istrii a na Kvarnerských ostrovech. V Dalmácii se nachází pouze pár menších naturistických kempů na ostrovech Pašman a Hvar. Na středodalmatských ostrovech a v jižní Dalmácii se také můžete setkat naturistickou robinzonádou (kempování ve volné přírodě).Ve všech uvedených kempech (viz níže), s výjimkou Valalty, je možné si přivést psa.