Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Seget Donji

Příjemnou ale především klidnější dovolenou než samotný Trogir vám poskytne vesnice Seget Donji. Ta navazuje na předměstí historického města Trogiru. Od jeho centra je vzdálená cca čtyři kilometry a táhne se až k další vesnici Seget Vranjica, kde je možné se také ubytovat. Letovisko Seget Donji patří mezi větší destinace, protože počet jeho obyvatel je 2 300.

V Seget Donji si vychutnáte krásnou promenádu kolem moře a oblázkovou pláž, která je dlouhá přes 3 kilometry, dále bohaté sportovní vyžití a rušný noční život. Stará část městečka Seget Donji na vás dýchne starobylým duchem tohoto dalmatského místa. Městečko je ideálním místem pro mladé lidi ale i rodiny s malými dětmi.

Seget Donji

Historie a památky

Seget Donji byl založen, když trogirský šlechtic Jakov Rotondo získal povolení ke stavbě opevněné věže na tomto místě. V městečku bylo vybudováno opevnění na obranu před Turky. Rodina Rotondů si zde také nechala postavit 16. století opevněný zámek, kaštel.

Na kopci Šutila vzdáleném 2 kilometry od Seget Donji stojí středověký kostelík svatého Eliáše. Přímo u něj jsou kamenolomy, které jsou v provozu od antiky do současnosti.

Další památkou v městečku je barokní kostel, v němž jsou cenná umělecká díla. 

Mezi Segetem a Trogirem stojí renesanční obranná věž rodiny Statilićů.

Dovolená v Seget Donji

Ubytování je v Seget Donji možné v hotelovém komplexu Medena, který má velkou kapacitu. Hotelové apartmány Medena jsou rozloženy ve svahu, proto jejich horní část není vhodná pro osoby se špatnou hybností. Dále se můžete ubytovat v kempu a početných soukromých apartmánech a penzionech. Tři kilometry západně od Seget Donji leží turistický komplex Vranjica-Belvedere a hotel Viktorija.

Seget Donji - pláž

Městečko nabízí upravené kamenité a oblázkové pláže. Pod hotelem Medena je stejnojmenná pláž s vybudovanými plochami na slunění a tobogánem. Tato pláž získala ocenění Modrou vlajku za čisté moře. Zdejší pláže jsou lemovány borovicovými stromy, které poskytují příjemný stín v parných letních dnech. Ve městě Seget Donji je také nudistická pláž.

Samozřejmostí v Seget Donji je také sportovní vyžití. K dispozici tu jsou tenisové kurty, kuželky nebo hřiště na míčové hry. Na pobřeží si lze pronajmout vodní lyže, skútry, surfy nebo loďky. Také se zde dá potápět nebo šnorchlovat. V hotelovém komplexu Medena můžete využít hřiště na házenou, badminton, volejbal, košíkovou, tenis nebo stolní tenis. V hotelu je také fitness centrum.

Večer můžete vyrazit za zábavou v Seget Donji do místních moderních café barů a restaurací, které Vám nabízejí tradiční pokrmy (doporučujeme restauraci Frenky ve staré části města). V hotelu Medena můžete navštívit disco klub či taneční terasu. Za větší zábavou a discotékami zavítejte pak do Trogiru.