Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Marina

Ve vzdálenosti dvanácti kilometrů od Trogiru a třiceti šesti od Splitu se nachází malebné městečko Marina, která nabízí svým návštěvníkům kouzelnou dovolenou. Leží v zálivu zaříznutém do pevniny a má 987 obyvatel.

Okolí městečka je hodně členité a zalesněné borovicemi, místní si na svých políčkách pěstují především olivovníky a ovoce.

Marina patří k malým a klidným letoviskům ve střední Dalmácii, jejíž význam stoupl s nedávno vybudováným jachtařským přístavem, Marina Agana, kde je k dispozici 140 kotvišť. Přístav je situován do zátoky, která je chráněná před mořskými větry.

Zdejší rodinné domy stojí podél pobřeží marinského zálivu s četnými zátokami. Pláže tu najdete písčité a oblázkové lemované borovicemi a olivovníky, které poskytují příjemný stín v parném létě.

Historie a památky

Dominantou Mariny jsou zbytky opevnění a především mohutná obranná věž zvláštního vzhledu, která byla postavena v 16. - 17. století na obranu před Turky. V nedávné době byla přestavěna na luxusní hotel s restaurací.

Z významnějších historických památek se zde dochovala brána s erbem, goticko-renesanční kostel svatého Ivana z 15. století a renesanční věž. V blízkosti městečka je gotický kostel svatého Luky.

Ve vesničce se také nachází kostel svatého Jakuba, ve kterém se každoročně 25. července koná místní slavnost.

Vesničky kolem Mariny mají rurální památkový význam.

Dovolená v Marině

Marina nabízí ubytování v luxusním čtyřhvězdičkovém hotelu Marinska kula, jenž je umístěn v historické budově obranné věže. Také se lze ubytovat v soukromých apartmánech a pokojích, jejichž nabídka je slušná. Další ubytovací kapacity najdete jsou v letoviscích Seget-Vranjica, Seget Donji (11 km východně) a Rogoznica (13 km západně).

Ke koupání slouží na západě a na jihu oblázkové a místy písečné zátoky, které poskytují výborné odmínky pro rodiny s malými dětmi. Všechny pláže jsou porostlé borovicemi nebo olivovníky, jenž poskytují příjemný chládek i v horkém počasí.

Ze sportovních aktivit se tu daří především vodním sportům, jako je jachting, podmořská rybolov, šnorchlování a potápění. Na souši si pak můžete zahrát volejbal, fotbal nebo si jen tak zapinkat. Pokud byste si chtěli zpestřit dovolenou, tak si můžete pronajmout loďku nebo jachtu a vydat se na výlet do okolních městeček nebo prozkoumat nedaleké osamělé zátoky.

V Marině se můžete jít pobavit do několika sklípků a restaurací na nábřeží, které nabízejí čerstvé ryby a kvalitní domácí vína. Velkou událostí městečka je svátek svatého Jakuba 25. července, který je současně Dnem obce. V tento den se každoročně koná lidová slavnost, jenž začíná slavnostní mší v kostele a pak se zábava přesouvá do ulic Mariny. Další zábavní akce lze navštívit letovisku Seget Donji, v hotelovém městečku Medena a v Trogiru.