Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Stobreč

Původně byl Stobreč malou vesnicí ležící 6 kilometrů jihovýchodně od Splitu, ale v posledních desetiletích se stále rozrůstá. Dnes by se vlastně dala nazvat splitským předměstím s rozsáhlou bytovou výstavbou. V současnosti má Stobreč kolem 4 700 obyvatel.

Stará obec se nachází na poloostrůvku při široké a mělké Stobrečské zátoce, při ústí řeky Žrnovnice do moře. Díky tomu, že zde ústí řeka do moře, má místní pláž písečné dno, takže je vhodná zejména pro rodiny s malými dětmi.

Stobreč

Turistům je zde k dispozici velká nabídka ubytování v soukromí. Jak už pro ty, kteří se chtějí ubytovat v blízkosti Splitu, nebo jen pro projíždějí.

Historie a památky 

Stobreč byla ve starověku významnou řeckou kolonií, jenže se jmenovala Epetion, později se z ní stalo římské Epetium. Pozůstatky antického zdiva osady jsou patrné v některých domech ve staré části původní osady.

Na zbytcích raně křesťanské baziliky svatého Vavřince byly postaveny budovy pozdějšího kláštera. Apsida klášterního kostela byla přestavěna v raně středověkou svatyni, která byla zasvěcená Panně Marii Karmelské.

Dovolená ve Stobreči

Ubytování seženete ve Stobreči v jednom hotelu Zvonimir, dále soukromých apartmánech a penzionech. Také se zde nachází jeden kemp Stobreč-Split. Větší možnosti ubytování v hotelech jsou v blízkém Splitu.

Stobreč - loď

Ve Stobrečské zátoce je hezká písečná pláž, která má pozvolný přístup do moře, proto je velmi vhodná i pro malé děti. Na pláži jsou místy borovice, jenž poskytují stín v parném počasí. Tato pláž u kempu Stobreč získala vyznamenání za čisté pláže a moře tzv. Modrou vlajkou.

Sportovní vyžití ve Stobreči není moc bahaté, ale ve vodě se můžete bavit šnorchlování, potápěním nebo jízdě na skútru. Na pláži si můžete zahrát volejbal nebo fotbal. Ve Stobreči je i tenisová škola. Velké sporotvní možnosti jsou v sousedním Splitu.

Večer se můžete ve Stobreči vydat do zdejších restaurací, kaváren a barů, jenž mají otevřeno do noci. Velkou událostí městečka je lidová slavnost 10. srpna na den svatého Vavřince, patrona města. Kdy Stobreč žije veselím až do noci. Jinak jsou velké možnost zábavy v sousedním Splitu.