Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Maslinica

Malé rybářské městečko ležící na západním pobřeží ostrova Šolta. Skromné letovisko má 280 stálých obyvatel a bezpečný přístav. Na pevnině Maslinici obklopují borové lesy a na moři sedm malých romantických ostrůvků. Pobřeží v blízkosti městečka je členěné do malých zátok Poganica, Tepli bok a Šoškova s příjemnými oblázkovými plážemi. Silnice ji propojuje s dalšími osadami na ostrově.

V městečku se nachází zámeček Martinis Marchi, který byl v minulém století přestavěn na luxusní hotel s přístavem pro cca 60 lodí.

Maslinica

V okolí Maslinice můžete najít romantické zátoky a vždyzelenou přírodu. Ve vnitrozemí ostrova leží staré vesnice s kamennými domy a úzkými ulicemi. Moře kolem městečka nabízí skvělé podmínky pro vodní sporty. Určitě si zde vychutnáte dobré víno, známý med, rakiji a další místní kulinářské výrobky.

Maslinica je ideální místo pro pobyty jachtařů, kteří dovedou ocenit starobylý ráz této přímořské osady, její nedotčenost turistickým průmyslem a jeho ruchem.

Historie a památky

Koncem 17. století získala šlechtická rodina Marchiů souhlas od benátského místodržitele, aby postavila ve zdejší zátoce obrannou věž, kostel a založili osadu. Opevněná věž tzv. kula je také nejstarší budovou v Maslinici. Začátkem 18. století byly přistavené k opevněné věži střílny, které poskytovaly v nejistých dobách ochranu celé osadě, a také zámeček v benátském slohu. Ani jeden se tří bratrů Marchiů neměl mužského potomka, a tak zámeček po přeslici získala rodina Martinisů z Bolu s tím, že bude v budoucnosti používat příjmení Martinis–Marchi. Koncem 19. století byl poslední majitel nucen pro dluhy postupně rozprodat nejdřív inventář a sbírky soustředěné v zámečku a nakonec i sám zámek. Následující desetiletí zámek chátral a čekal na záchranu. V 60. letech 20. století byl i s věží upraven v jednoduchý hotel Avlija, o který se nikdo pořádně nestaral. V roce 2001 koupil zdevastovaný zámek Hartmut Lademacher, který ho obnovil a otevřel ho jako luxusní hotel. Celá rekonstrukce proběhla velmi zdařile, stále deset miliónů eur.

Maslinica - obranná věž

Na ostrůvku Stipanska jsou zříceniny starokřesťanské baziliky.

Dovolená v Maslinici

Protože patří Maslinica mezi skromná letoviska, ubytování zde seženete jen v luxusním hotelu Martinis Marchi nebo v soukromých apartmánech.

Nejhezčí koupání si v Maslinici užijete v zátokách Poganica, Tepli bok a Šoškova, kde jsou oblázkové pláže. Další příjemné koupání je na ostrůvcích před pobřežím, které nejsou vhodné pro koupání malých dětí, naopak jsou velmi dobré pro zdatnější plavce.

Pokud si chcete v Maslinici zasportovat, tak jsou zde velmi dobré podmínky pro vodní sporty, především podmořský rybolov a potápění, zejména kolem ostrůvků Radula, Stipanska, Balkun, Kamičić, Pelebrnjak. Skvělé podmínky jsou zde i pro jachting, plachtění a windsurfing. Od roku 2012 tu jachtařům slouží marina, která má 50 stání, z toho 10 pro velké jachty. Z jižní strany ji chrání 90 metrů dlouhý vlnolam. Moderní marina je vybavena recepcí, sprchami, kavárnou a terasou. Na nově upraveném nábřeží obložené kamenem vznikla letní scéna, která slouží pro pořádání různých zábavních a kulturních akcí. Ostrovem Šolta vedou dvě různě náročné cyklistické stezky. Lehká stezka je dlouhá třicet kilometrů a težká má délku čtyřicet pět kilometrů.

Maslinica - obranná věž

Zábava je v Maslinici skromná, večer si můžete zajít do místních kaváren, barů a domácích restaurací, kde dostanete výtečné rybí speciality. Někdy v těchto zařízeních hraje i hudba. Přes léto se konají různé zábavní akce na letní scéně u mariny.

Tip na výlety

Po ostrově Šolta můžete vyrazit na hezké vycházky, především do městečka Grohote ve vnitrozemí (5 km), které je nejstarším sídlem na ostrově a také je jeho administrativním střediskem. V Grohote je pozoruhodná stará vesnická architektura, některé domy jsou dodnes opevněny. Městečko je proslulé i svými naivními malíři. Koupit si zde můžete i skvělý šoltský med a propolis.