Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Lastovo

Na prudkém kopci o výšce 100 m. n. m. leží největší stejnojmenné městečko ostrova Lastovo. Městečko je situováno na severní pobřeží ostrova a má 730 obyvatel. Přístav se nachází v malé a mělké zátoce Sveti Mihovil, asi 20 minut chůze z kopce od centra Lastova. Přístav Sveti Mihajlo byl postaven za nadvlády Rakouska-uherska v 18. a 19. století, aby zajišťoval přepravu dřeva, oliv a vína do Splitu a dál do monarchie. Lastovo se nachází na lokální komunikaci, která ale není rušná. Na kopci nad ním stojí meteorologická stanice. Z tohoto vrcholu je krásně vidět na východní část ostrova Lastovo, stejně jako ostrůvky Lastovci (Lastovo souostroví) a sousední ostrov Korčula.

Městečko Lastovo

Okolí Lastova je úrodné, díky kvalitní půdě a dobrým klimatickým podmínkám. Pěstuje se tu především vinná réva, olivovníky, zelenina a ovoce. Z tohoto kraje také pochází kvalitní víno plavac. Místní ale hlavně živí rybolov, protože zdejší vody jsou proslulé bohatými úlovky ryb a langust.

Historie a památky

Lastovo je hezkým příkladem středověké terasovité osady. Domy jsou postavené stupňovitě nad sebou, protože podle názoru tehdejších lastovských radních měl každý občan právo na část slunce, vzduchu a výhledu na okolí. Městečko po staletí spadalo pod vládu Dubrovnické republiky, proto je zde patrný její vliv v architektuře i uměleckém dědictví. Lastovo má starodávný ráz, jeho uličky jsou úzké a křivolaké, zdejší domy (gotické, renesanční a barokní) mají rázovitou architekturu, jediněčné jsou jejich malebné komíny. Zajímavá je i městská lodžie z 15. století, stojí tu i několik zajímavých kostelů, mezi nimiž zejména vyniká ten gotický svatého Kosmy a Damiána. V Lastovu je několik dalších pozdně středověkých kostelíků. Nad městečkem se tyčí trosky hradu, který nechala zbořit Dubrovnická republika na začátku 17. století po povstání místních sedláků, kteří se nedokázali smířit s dubrovnickou nadvládou.

Lastovo - pobřeží

Velmi cenné jsou lastovské lidové kroje, architektura a dochované místní lidové zvyky. Pro chorvatské historiky je tento kraj etnografickým pokladem.

Dovolená v Lastovu

V Lastovu nejsou žádné hotely, najde zde pouze ubytování v soukromí, protože je to malé městečko. Z něho se dostanete prudce spadající cestou na pobřeží, kde nalezenete malé a kouzelné zátoky vhodné ke koupání. Výborné koupání si užijete v obci Zaklopatica ležící dva kilometry od Lastova. Nachází se tu skalnaté i vybetonované pláže. Další možnosti koupání jsou na blízkých ostrůvcích, na které se ale musíte dopravit s místními jejich čluny za poplatek.

Kromě skotačení ve vodě, plavání nebo potápění v Lastovu, se můžete vydat na přilehlé neobydlené ostrůvky, které poskytují výborné možnosti pro potápění a k podmořskému rybolovu. Obzvlášť ve vodách kolem ostrovní skupiny Donji Školji nacházející se severozápadně od Lastova.

Lastovo - pobřeží

Společenský život není v Lastovu bohatý, je to malé městečko, kde jsou jen restaurace a kavárny. Proto je to ideální místo pro rodiny s malými dětmi a pro lisi, kteří mají rádi klid. Jednou ročně se zde ale koná vyhlášený lastovecký karneval, kde se prezentují místní lidové kroje a zvyky. Za zábavou se jinak musíte vydat na pevninu nebo na Korčulu.

Tipy na výlety

Pokud byste se chtěli podívat po okolí, vydejte se delší procházkou na nejvyšší vrchol ostrova Lastovo, na vrch Hum s kostelíkem svatého Jiří, kde dojdete za tři hodiny. Dalším místem s náročnější vycházkou je vyhlídkový vrch Glavica (184 m.n.m.), který je od Lastova vzdálen hodinu a půl chůze severozápadním směrem.

Dva kilometry od Lastova leží malá rybářská vesnička Zaklopatica, jenž se nachází v pěkné chráněné zátoce. Toto místo je ideální na koupání a zároveň je to ráj potápěčů, sportovních rybářů a jachtařů. Také zde najdete vyhlášené restaurace připravující čerstvé ryby a mořské plody z místních vod.