Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Mlini

Mlini je malá, idylická rybářská osada, která se nachází na půli cesty mezi Dubrovníkem (11 kilometrů) a Cavtatem, u severního pobřeží Župského zálivu, v oblasti Župa Dubrovačka. Svou nedotčenou krásnou přírodou, bohatou vegetací a nádhernými plážemi, stejně jako historickým a kulturním dědictvím sahajícím až do starověku okouzluje Mlini turisty. V městečku se nachází četné potoky s čerstvou pitnou vodou, které kdysi poháněly zdejší mlýny (odtud jmého letoviska) a pořád zásobují vláhou zdejší pole. Pokud hledáte malé klidné místo k odpočinku, navštivte Mlini, kde vás potěší hlavně slunečné počasí a krásné pláže.

Mlini - lodě

Mlini má časté spojení s Dubrovníkem a Cavtatem prostřednictvím pravidelných autobusových linek. Autobus odjíždí z Mlini každou půl hodinu a jízdné je přibližně 1,5 eur. Z městečka jezdí v létě také pravidelné lodní linky na okolní ostrovy. V městečku nabízejí místní agentury různé organizované výlety do okolních destinací.

Historie a památky v Mlini

Pokud máte zájem dozvědět se více o místní kultuře a historii, má  vám Mlini co nabídnout. V okolí kolem městečka se nalézají monumentální zbytky řeckých a římských osad

Jak už bylo řečeno, Mlini leží mezi mnoha potůčky, které v minulosti sloužily k napájení mlýnů. Tyto mlýny v současnosti nefungují, ale dělají krásné scenérie pro fotografování, stejně jako hejna kachen žijících v potůčcích.

V městečku se nachází farní kostel svatého Hilaria z 15. století a kaplička svatého Rocha na pobřeží.

Dovolená v Mlini

V Mlini se můžete ubytovat v jednom z několika hotelů (Astarea) nebo soukromých apartmánů. Hotely svým hostům nabízejí i širokou škálu zábavy a rekreačních aktivit. V sousedním Srebrenu jsou kempy Porto a Kate.

Mlini - zátoka

Letovisko Mlini má krásné přírodní pláže s průzračným mořem, obklopené bohatou středomořskou vegetací. V městečku je pěkná dlouhá pláž z drobnějších oblázků, která má pozvolný vstup do moře. A je stíněná borovicovým lesem. Další pláže se nalézají podél pobřežní promenády a navazují na pláže sousedního Srebrena (severozápadním směrem). Místní pláže nabízejí malebné romantické scenérie - skaliska, balvany, mezi nimi menší, příjemné zátoky z drobných oblázků. Také je zde jedna nudistická pláž ležící za depandacemi Studenac směrem na obec Plat.

Milovníci sportování se v Mlini užijí hlavně vodní sporty, jako jsou: jachting, windsurfing, vodní pólo, parasailing, vodní lyže. Na pevnině si můžete zahrát tenis, stolní tenis nebo bowling. V hotelu Astarea je i fitcentrum.

Ačkoli Mlini nenabízí bohatý noční program, přesto je zde několik míst, kam se můžete jít pobavit. V Mlini je několik barů a restaurací, také je tu taneční terasa a diskotéka. V případě, že hledáte širší škálu nočního pobavení, musíte zavítat do Dubrovníku, který je z Mlini vzdálený jen pár minut jízdy autem nebo autobusem.