Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Rozdělení Chorvatska

Územní rozdělení Chorvatska

Chorvatsko je možné rozdělit do několika hlavních oblastí (Istrie, Kvarner, Lika - Karlovac, Střední Chorvatsko, Záhřeb, Slavonie, Dalmácie - Zadarská oblast, Dalmácie - Šibenická oblast, Dalmácie - Splitská oblast a Dalmácie - Dubrovnická oblast). Ty se dále dělí od roku 1992 na menší správní jednotky župy, kterých je dvacet jedna. Dále se ještě dělí na menší celky, opčiny (naše města a vesnice).

Istrijské město Rovinj

Obrys země na mapě je hodně nesouměrný, tvoří ho vnitrozemí spojené úzkou šíjí s přímořskými oblastmi. Chorvatsku se podařilo získat téměř celé jaderské pobřeží patřící bývalé Jugoslávii a díky tomu je v posleních letech turistickou perlou Středozemí a jednou z nejnavštěvovanějších letní destinací pro české obyvatele. Na našich stránkách vám představíme velmi oblíbené rekreační oblasti:

Chorvatsko nabízí přes stovku přímořských letovisek, kam se můžete vydat na zaslouženou letní dovolenou. Další naleznete na stovkách větších či menších ostrovů, těch velkých je asi šedesát .

Obecně v Chorvatsku platí, že zdejší moře je čisté a průzračné. Pláže jsou většinou oblázkové nebo z hrubého písku a ve větších letoviscích na severu se setkáte i s betonovými plotnami. Chorvatsko nemá mnoho písečných pláží, jsou zde ale štěrkové. Pokud toužíte po soukromí, tak to nabízí zdejší nepřeberné množství malebných zátok.