Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Restaurace a kavárny

Kam zajít na jídlo

Již podle názvu můžete odhadnout druh a cenovou úroveň restaurace. Nejprostší je lidová konoba, která původně sloužila jako vinný sklípek. V takovém zařízení se obvykle nabízejí místní speciality. Dalším druhem je bife, která nabízí studené občerstvení nebo jednoduchá jídla. Podnikem střední cenové kategorie je gostionica a jídla tu mají běžná. V pizzeriích se podávají "italská" jídla. Lepší podnik nese jméno restoran nebo restavracija a nejdražší jsou restaurace hotelů vyšší kategorie. V Chorvatsku se také začínají rozšiřovat světové fast-foodové řetězce.

Skutečné speciality připravované tradičním způsobem je možné ochutnat v menších stylových restauracích, většinou rodinných podnicích, zvaných konoba. Jídlo v těchto "restauracích" je opravdu domácí z lokálních surovin a je nešizené.

Ceny jídel jsou obvykle vyšší na pobřeží a v turisticky vyhledávaných oblastech. Většina restaurací má vyvěšen jídelní lístek s cenami před svým vchodem. Jejich otevírací doba je obvykle vyvěšena u vchodu a také je přizpůsobena hostům, zvláště během letní sezóny.

Co si dát na jídlo

Jako předkrm vám doporučujeme si objednat pršut nebo paški sýr. Pršut je považovaný v jižních krajích jako velká specialita. Jedná se o vepřovou šunku uzenou v dýmu otevřeného ohniště a sušená proudícím vzduchem. Paški syr je tvrdý sýr podobný parmazánu. Má specifickou bylinnou chuť, kterou mu dodávají ovce, které se pasou jen na loukách na ostrově Pag.
Součástí každého hlavního chodu je jako příloha zelenina, a to opravdu hodně zeleniny. Zeleninová směs tu bývá velmi pestrá: mrkev, zelí, paprika, rajčata, okurky a ajvar. Bývá dobře ochucena a chutná výborně i nepřátelům zeleniny. Kdežto brambor, těstovin či rýže se obvykle podává méně. Zato se k jídlu obvykle dává nakrájená veka. 
Jako moučník se podávají palačinky s různými náplněmi, záviny s neoobvyklými náplněmi, fritule (jakési koblihy) a kroštule (u nás bychom to nazvali boží milosti), dortové zákusky, zmrzlina různého druhu, poháry, rožata (pudink s karamelem) nebo saláty z čerstvého ovoce.

Obědové menu

Některé restaurace v Chorvatsku podávají od oběda do pozdních odpoledních hodin obědová menu, která zahrnují několik chodů a jsou cenově výhodná. Většinou se skládají z polévky, hlavního jídla (maso nebo ryba) s hranolkama a zeleninovým salátem a jako zákusek bývá porce ovoce, palačinka nebo koláč. Některá menu zahrnují také malé pivo nebo kávu. Jejich cena se pohybuje od 50 Kn, ale většinou stojí cca 60 Kn. Porce jsou opravdu velké a nemusíte se bát, že byste měli hlad. Určitě je cenově výhodné menu než, když si v restauraci objednáte jakékoli jiné jídlo.

Orientační ceny v restauracích

Vepřový kotlet Svinjski kotlet od 55 Kn
Biftek na grilu Biftek na žaru od 90 Kn
Ražniči, čevapi Čevapčići od 35 Kn
Placka z mletého masa Pljeskavica od 35 Kn
Boloňské špagety Špageti bolognese od 35 Kn
Rizoto s mořskými plody Rižot od 55 Kn
Makrela Skuša od 45 Kn
Bílá ryba 1. kategorie (1 kg) Bijela riba prve klase od 250 Kn
Bílá ryba 2. kategorie (1 kg) Bijela riba druge klase od 190 Kn
Pizza Pizza  od 35 Kn
Hamburger Hamburger od 20 Kn
Hranolky Pomfrity od 20 Kn
Salát Salata od 15 Kn
Polévka Juha od 15 Kn
Palačinky Palačinke od 15 Kn
Káva Káva od 8 Kn
Čaj Čaj od 10 Kn
Zákusky Kolači, slastice od 15 Kn
Pivo 0,5 l Pivo od 15 Kn
Minerální voda 1 l Mineralna voda od 20 Kn
Cola, Fanta,… Cola, Fanta,... od 15 Kn