Dovolená Chorvatsko
Chorvatsko manie

- Nacházíte se zde:
- Gastronomie
- Chorvatské speciality
Chorvatsko, země plná neopakovatelných scenérií a zážitků.
Nejnovější články
Představen projekt Safe stay in Croatia
3. 3. 2021 - Tisková zpráva

Na dnešní tiskové konferenci ministryně cestovního ruchu a sportu Chorvatska Nikolina Brnjac a ředitel Chorvatského turistického sdružení Kristjan Staničić představili projekt Safe stay in Croatia (Bezpečný pobyt v Chorvatsku), webovou...
Také letos budou jezdit do Chorvatska "žluté vlaky"
1. 3. 2021 - Chorvatsko-manie.cz

Možná jste vloni slyšeli o "žlutých vlacích", které pravidelně vozily na dovolenou do Chorvatska tisíce Čechů. Také letošní rok tyto vlaky budou pravidelně zajíždět do Splitu a do Rijeky.
- Jaká byla turistická sezóna v roce 2020?
- Jak to vypadá při cestě do Chorvatska?
- Jaká je situace v Chorvatsku, pokud se rozhodne vyjet na dovolenou?
- Co můžeme očekávat na dovolené v Chorvatsku v roce 2020?
- Pojedeme letos v létě do Chorvatska na dovolenou?
- Jak se žije v Chorvatsku v zimě?
- V roce 2019 padl v Chorvatsku další turistický rekord
- Jaká byla sezóna 2019 v Chorvatsku?
- Vydejte se na konci září na dovolenou do Zadaru
- Tip na klidnou dovolenou? Vydejte se na ostrov Vis
Chorvatské speciality
Klasická chorvatská kuchyně vychází ze slovanské tradice. Díky tomu, že vznikala v průběhu pestré historie země a také na ni měly vliv okolní země, je velice rozmanitá. Mnoho jídel je velmi starých, třeba i více než 500 let. Nejstarší chorvatská kuchařka byla vydána v roce 1813 a sestavil ji kanovník záhřebské kapituly, Ivan Birling. Podle ní byly tehdy ve velké oblibě holubi, husy, krůty, zvěřina a dnes i trochu bizardní žáby, želvy a hlemýždi. Hodně se kořenilo a do všeho se dávalo mnoho másla, smetany a vajec.
Chorvatsko, které zahrnuje oblasti jako je: Kvarner, Dalmácie, Slavonie a Istrie, je poměrně rozložitým státem. Proto je jasné, že i po gastronomické stránce je velmi rozmanité. V Chorvatsku se mísí ze severu středoevropská a z jihu středomořská kuchyně. Nabídka jídel tedy záleží i na tom, kde se právě nacházíte.
Přinášíme vám výběr typických chorvatských jídel, se kterými se zde můžete běžně setkat.
Vybrané speciality:
Čevapčići – mleté maso s cibulí a kořením, často připravované na grilu
Džuveč – připravovaný z rýže, cibule, rajčat a papriky, může v něm být i maso, patří k oblíbeným dalmatským jídlům
Lignje – pečení drobní mořští hlavonožc
Palačinky – nejoblíbenější chorvatský moučník, podávaný s džemem, čokoládou a dalšími pochutinami
Pasta a tartuffi – taštičky plněné lanýži, typické pro Istrii
Paški sir – ovčí sýr z ostrova Pag
Pašticada – hovězí vařené v bílém víně
Pljeskavica – řízek z mletého masa pečený na grilu
Pršut – výborná místní šunka sušená na vzduchu
Rizoto – v Chorvatsku je oblíbené s mořskými plody