Reklama
Apartmány v Chorvatsku

Nejnovější články

Vánoční trhy v Záhřebu

28. 11. 2017 - Chorvatsko-manie.cz

Jestli právě přemýšlíte, kam se letos vydáte na vánoční trhy, vyzkoušejte chorvatský Záhřeb. Navštívíte neobyčejnou atmosféru kouzelného města a zároveň zažijete ty nejlepší vánoční trhy, protože zde jsou opravdu jedinečné.


Podzim, období vína i v Chorvatsku

5. 11. 2017 - Chorvatsko-manie.cz

Protože je podzim, tedy doba vína, pojďte s námi objevit zajímavé chorvatské odrůdy vín. Přestože jsou Češi spíše vyznavači piva, i tak se najde mnoho milovníků kvalitního vínaDíky výborným klimatickým podmínkám se zde...


Archiv článků

Chorvatské speciality

Facebook   Google Plus  

Klasická chorvatská kuchyně vychází ze slovanské tradice. Díky tomu, že vznikala v průběhu pestré historie země a také na ni měly vliv okolní země, je velice rozmanitá. Mnoho jídel je velmi starých, třeba i více než 500 let. Nejstarší chorvatská kuchařka byla vydána v roce 1813 a sestavil ji kanovník záhřebské kapituly, Ivan Birling. Podle ní byly tehdy ve velké oblibě holubi, husy, krůty, zvěřina a dnes i trochu bizardní žáby, želvy a hlemýždi. Hodně se kořenilo a do všeho se dávalo mnoho másla, smetany a vajec.

Chorvatsko, které zahrnuje oblasti jako je: Kvarner, Dalmácie, Slavonie a Istrie, je poměrně rozložitým státem. Proto je jasné, že i po gastronomické stránce je velmi rozmanité. V Chorvatsku se mísí ze severu středoevropská a z jihu středomořská kuchyně. Nabídka jídel tedy záleží i na tom, kde se právě nacházíte.

Přinášíme vám výběr typických chorvatských jídel, se kterými se zde můžete běžně setkat.

Vybrané speciality:

Čevapčići – mleté maso s cibulí a kořením, často připravované na grilu
Džuveč – připravovaný z rýže, cibule, rajčat a papriky, může v něm být i maso, patří k oblíbeným dalmatským jídlům
Lignje – pečení drobní mořští hlavonožc
Palačinky – nejoblíbenější chorvatský moučník, podávaný s džemem, čokoládou a dalšími pochutinami
Pasta a tartuffi – taštičky plněné lanýži, typické pro Istrii
Paški sir – ovčí sýr z ostrova Pag
Pašticada – hovězí vařené v bílém víně
Pljeskavica – řízek z mletého masa pečený na grilu
Pršut – výborná místní šunka sušená na vzduchu
Rizoto – v Chorvatsku je oblíbené s mořskými plody