Reklama
Redakční systém, webové aplikace, tvorba webu

Nejnovější články

Jak to vypadá při cestě do Chorvatska?

17. 8. 2020 - Chorvatsko-manie.cz

Situace ohledně koronaviru se mění každý týden. A není tomu jinak ani v případě Chorvatska a transitní země Rakouska. Naši sousedé nedoporučují cestovat na dovolenou na Jadran, ale pro Čechy stále zůstává Chorvatsko bezpečnou...


Jaká je situace v Chorvatsku, pokud se rozhodne vyjet na dovolenou?

12. 7. 2020 - Chorvatsko-manie.cz

Situace kolem nemoci covid-19 se stále vyvíjí a není tomu jinak ani v Chorvatsku. Proto vám přinášíme nové informace, kdybyste se zde rozhodli strávit letošní dovolenou. Stále patří tato země mezi bezpečné tzv. zelené státy.


Archiv článků

Chorvatské speciality

Facebook   Google Plus  

Klasická chorvatská kuchyně vychází ze slovanské tradice. Díky tomu, že vznikala v průběhu pestré historie země a také na ni měly vliv okolní země, je velice rozmanitá. Mnoho jídel je velmi starých, třeba i více než 500 let. Nejstarší chorvatská kuchařka byla vydána v roce 1813 a sestavil ji kanovník záhřebské kapituly, Ivan Birling. Podle ní byly tehdy ve velké oblibě holubi, husy, krůty, zvěřina a dnes i trochu bizardní žáby, želvy a hlemýždi. Hodně se kořenilo a do všeho se dávalo mnoho másla, smetany a vajec.

Chorvatsko, které zahrnuje oblasti jako je: Kvarner, Dalmácie, Slavonie a Istrie, je poměrně rozložitým státem. Proto je jasné, že i po gastronomické stránce je velmi rozmanité. V Chorvatsku se mísí ze severu středoevropská a z jihu středomořská kuchyně. Nabídka jídel tedy záleží i na tom, kde se právě nacházíte.

Přinášíme vám výběr typických chorvatských jídel, se kterými se zde můžete běžně setkat.

Vybrané speciality:

Čevapčići – mleté maso s cibulí a kořením, často připravované na grilu
Džuveč – připravovaný z rýže, cibule, rajčat a papriky, může v něm být i maso, patří k oblíbeným dalmatským jídlům
Lignje – pečení drobní mořští hlavonožc
Palačinky – nejoblíbenější chorvatský moučník, podávaný s džemem, čokoládou a dalšími pochutinami
Pasta a tartuffi – taštičky plněné lanýži, typické pro Istrii
Paški sir – ovčí sýr z ostrova Pag
Pašticada – hovězí vařené v bílém víně
Pljeskavica – řízek z mletého masa pečený na grilu
Pršut – výborná místní šunka sušená na vzduchu
Rizoto – v Chorvatsku je oblíbené s mořskými plody