Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Spropitné

Pokud vycestujete do zahraničí a navštívíte v dané zemi nějaké restaurační zařízení, měli byste vzít v případě spropitného v úvahu staré pořekadlo: "jiný kraj, jiný mrav". V některé zemi, například v Japonsku tamní obyvatele urazíte, když jim necháte spropitné. Naopak tomu bude ve Spojených státech amerických, kde spropitné tvoří plat číšníků a servírek. I v Evropě panují rozdíly, proto vám přinášíme informace o výši spropitného v Chorvatsku, abyste tamní obyvatele neurazili.

Spropitné (napojnice) se dává pouze obsluze v hotelu a místnímu průvodci. Taxikáři zpravidla spropitné neočekávají, ale ocení je. V restauraci není spropitné zahrnuto v cenách. Také ale není povinností hosta dát obsluhujícímu spropitné, pokud si dáte pouze kávu, minerální vodu nebo jen sendvič. V případě, že se v restauraci nebo kavárně zdržíte déle, dáte si oběd, večeři nebo několik drinků, očekává se, že při placení účtu navýšíte částku o deset procent ceny útraty, pokud jste se službami spokojeni. Také můžete účet vhodně zarovnat do kulaté částky.

Výjimečně můžete pravidla dávání spropitného porušit. Například lidé, kteří pracovali jako čísníci nebo servírky v restauracích, znají nesnáze této profese a svým kolegům nechávají vyšší spropitné než obsluha očekává. Naopak, pokud nejste spokojeni se službami, nemusíte dávat nic.