Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

27. 3. 2015

Tip na jihodalmatská vína - skvělé suvenýry

Chorvatsko má mnoho vinařských oblastí, kde se výrábí skvělá vína. Nejdůležitější je pro chorvatské vinařství pás podél pobřeží. Velmi vyhlášenou oblastí mezi znalci zdejšího vína je jižní Dalmácie. Typickým prototypem zdejšího vinohradu jsou strmé svahy obrácené k moři, dostatkem slunce a suchým středomořským podnebím

Chorvatsko má mnoho vinařských oblastí, kde se výrábí skvělá vína, také proto se řadí k nejlepším na světě. Nejdůležitější je pro chorvatské vinařství pás podél pobřeží. Typickým prototypem vinohradu na pobřeží jsou strmé svahy obrácené k moři, na které většinu dne svítí slunce a působí suché středomořské podnebí. Vinnou škálou je pobřeží velmi rozmanité a má celkem hodně specifik, hlavně ostrovy jsou bohaté na speciality. V tomto díle se zaměříme na jihodalmatská vína, která jsou výrazná a skvěle se hodí ke konzumaci ryb a mořských plodů

Jih poloostrova Pelješac je proslulý odrůdou Plavac mali, ze které vyrábí výborné víno Dingač, jenž je od roku 1961 první chorvatské víno s ochrannou známkou. Jedinečnost této lokality spočívá v její poloze. Najdete zde strmé kopce, silný sluneční žár, který se odráží od kamenů a vítr vanoucí od moře. V takových podmínkách se pěstuje slavné víno Dingač. Další charakteristickou této oblast je i to, že se vše obdělává ručně a nepoužívá se žádná mechanizace.

Na ostrovech Korčula, LastovoVis se pěstuje vinná réva od 4. stol. př. Kr., kdy ji sem přivezli Řekové. Díky slunci získává zdejší víno zvláštní aroma. Na produkci ostrovních vín se výrazně podepisuje středomořské podnebí, pro něž je typické horké a suché léto a krátké a větrné zimy včetně vydatných dešťů. To vše se odráží do vlastností vín, která jsou pak bohatá na suchý extrakt a alkohol.

Ostrov Vis je proslulý bílým vínem Vugava. Podle odborníků je to nejstarší zdejší odrůda. Pěstovali ji prý už staří Řekové ve  4. stol. př. Kr. Vugava nebo-li Bugava je největší chlouba vinařů z Visu i Komiže. Má krásnou zlatožlutou barvu, zvláštní aroma a jedinečnou medovou příchuť. Ale ochutnat musíte i zdejší červený Plavac.

Malý ostrůvek Biševo (u Visu) je považován za vinařský ráj. Největší vinohrady se nachází ve středu ostrova na písčitých poljích, ale nejkvalitnější víno roste na vinicích směrem k mořským břehům. Pro Biševo je typický odrůda Plavac mali, ze které má víno nádhernou rubínovou barvu, výrazné aroma, vysoký obsah alkoholu a příjemnou natrpklost.

Exkluzivní chorvatské vinařské oblasti doplňují dva jihodalmatské ostrovy, Korčula a Lastovo. Korčula se může pochlubit třemi významnými bílými víny Pošip, Rukatac (místní název pro maraštinu) a Grk. První dva se pěstují ve střední části ostrova, Grk na písčité půdě v okolí Lumbardy. Vynikající jsou ale i místní červená vína Plavac a AdmiralDobré klima a půda dodává korčulským vínům harmonii mezi jeho ingrediencemi, alkoholem, kyselinami, minerály, taniny, proteiny a vitamíny. Na Lastovu se pěstují dvě autochtonní odrůdy vinné révy, Ladesta a Augusta insula, z nichž se vyrábí víno v bílé i červené variantě.


Podobné články: