Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

17. 3. 2015

Putování za vínem po Chorvatsku

Chorvatské vinařství má předpoklady pro výrobu skvělých místních vín. V 90. letech 20. století se situace ve vinařství podstatně změnila, byly totiž položeny základy pro další modernizaci a rozvoj pěstování vinné révy a výroby vína. 

Chorvatské vinařství má předpoklady pro výrobu skvělých místních vín. V 90. letech 20. století se situace ve vinařství podstatně změnila, byly totiž položeny základy pro další modernizaci a rozvoj pěstování vinné révy a výroby vína. Hlavně se začaly zřizovat a podporovat menší soukromé rodinné podniky, které v kvalitě a kvantitě velmi dobře doplňují produkci tradičních vinařských velkozávodů.

Chorvatsko má mnoho vinařských oblastí, které jsou rozděleny na dvě základní oblasti - pobřežní a kontinentální. Tyto vinařské oblasti se dále člení na 12 podoblastí, jenž se vyznačují různými geografickými, topografickými, geologickými i ekonomickými podmínkami. V Dalmácii se rozlišují tři vinařské oblasti: pobřežní, ostrovní a přilehlé vnitrozemí. Každá z nich má svá specifika a produkuje nezaměnitelná vína. Nejdůležitější vinařskou oblastí je ale pro Chorvatsko Dalmácie, která dává nejlepší víno.  V následujících týdnech přineseme seriál "putování za chorvatským vínem", ve kterém vám přiblížíme vyhlášené vinařské oblasti nejenom z Dalmácie.

Vinařské oblasti Chorvatska se také liší klimatickými podmínkami. Díky těmto podmínkám nalezneme na chorvatských vinicích skvělé odrůdy různých kategorií a typů vín, což dává chorvatskému vinařství pestrost. Mezi oblasti s největším množstvím pěstovaných odrůd patří ostrovy Hvar, Brač, Vis, Korčula, Lastovo a poloostrov Pelješac.

Původní chorvatské odrůdy jsou Plavac Mali, Babic a Teran. Většina zdejších vín dlouhodobě zraje v sudech, především v dubových. V zemi se evidují tři úrovně kvality vín označených na etiketách: Stolno vino (víno stolní), Kvalitetno vino (jakostní víno) a Vrhunsko vino (vína přívlastková).

Na severu Chorvatska se pěstují především bílá vína, kdy nejznámější odrůdou je Malvazija. Na ostrově Krk v oblasti Vrbnik roste zcela unikátní bílé víno Vrbnička Žlahtin a pro ostrov Hvar jsou vyhlášena vína Plavac a Faros. Mezi další bílá chorvatská vína patří Vugava, Zlatni Plavac, Pošip, Rukatac, Grk, Maraština, Trojišćina a Kujundžuša. Nejproslulejším dalmatským červeným vínem je Primoštenský Babič, pak následují Šibenický Babič, Plavina, Opol rosé a Dalmatiner. 

V roce 2009 Chorvatsko překvapilo celý svět, když získalo osm zlatých medailí na prestižní světové výstavě vín. Chorvatská vína se proto řadí k nejlepším na světě a současná produkce je více než 50 milionů lahví ročně.

V Chorvatsku také nalezneme vinice s ekologickými certifikáty. V posledních letech je zde velký rozvoj biozemědělství a biovinohradnictví. Chování ovcí a koz poskytuje ekologické hnojivo a časté větry od moře minimalizují riziko hniloby a plísní.

 


Podobné články: