Nastavení cookies

Zde můžete nastavit používání souborů cookies podle vlastních preferencí.

Technické cookies

jsou nezbytné pro správné fungování webu. Technické cookies musí být vždy aktivní (nelze je individuálně deaktivovat), proto se pro jejich využívání souhlas neuděluje.

Analytické cookies

nám umožňují porozumět jak web využíváte, abychom jej mohli zlepšovat. Analytické cookies umožňují měření výkonu webu (počtu návštěv a zdrojů návštěvnosti). Takto získaná data zpracováváme souhrnně, bez použití identifikátorů ukazujících na konkrétního uživatele.

Personalizované cookies

ukládají informace o Vašem osobním nastavení webu. Personalizované cookies potřebujeme k tomu, abychom přizpůsobili web a jeho chování co nejvíce Vašim potřebám a zájmům.

Reklamní cookies

nastavují prostřednictvím tohoto webu naši reklamní partneři. Reklamní cookies nám umožňují zobrazovat takový obsah, který bude zajímavý a užitečný právě pro Vás.

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Chorvatské speciality

Klasická chorvatská kuchyně vychází ze slovanské tradice. Díky tomu, že vznikala v průběhu pestré historie země a také na ni měly vliv okolní země, je velice rozmanitá. Mnoho jídel je velmi starých, třeba i více než 500 let. Nejstarší chorvatská kuchařka byla vydána v roce 1813 a sestavil ji kanovník záhřebské kapituly, Ivan Birling. Podle ní byly tehdy ve velké oblibě holubi, husy, krůty, zvěřina a dnes i trochu bizardní žáby, želvy a hlemýždi. Hodně se kořenilo a do všeho se dávalo mnoho másla, smetany a vajec.

Chorvatsko, které zahrnuje oblasti jako je: Kvarner, Dalmácie, Slavonie a Istrie, je poměrně rozložitým státem. Proto je jasné, že i po gastronomické stránce je velmi rozmanité. V Chorvatsku se mísí ze severu středoevropská a z jihu středomořská kuchyně. Nabídka jídel tedy záleží i na tom, kde se právě nacházíte.

Přinášíme vám výběr typických chorvatských jídel, se kterými se zde můžete běžně setkat.

Vybrané speciality:

Čevapčići – mleté maso s cibulí a kořením, často připravované na grilu
Džuveč – připravovaný z rýže, cibule, rajčat a papriky, může v něm být i maso, patří k oblíbeným dalmatským jídlům
Lignje – pečení drobní mořští hlavonožc
Palačinky – nejoblíbenější chorvatský moučník, podávaný s džemem, čokoládou a dalšími pochutinami
Pasta a tartuffi – taštičky plněné lanýži, typické pro Istrii
Paški sir – ovčí sýr z ostrova Pag
Pašticada – hovězí vařené v bílém víně
Pljeskavica – řízek z mletého masa pečený na grilu
Pršut – výborná místní šunka sušená na vzduchu
Rizoto – v Chorvatsku je oblíbené s mořskými plody