Nastavení cookies

Zde můžete nastavit používání souborů cookies podle vlastních preferencí.

Technické cookies

jsou nezbytné pro správné fungování webu. Technické cookies musí být vždy aktivní (nelze je individuálně deaktivovat), proto se pro jejich využívání souhlas neuděluje.

Analytické cookies

nám umožňují porozumět jak web využíváte, abychom jej mohli zlepšovat. Analytické cookies umožňují měření výkonu webu (počtu návštěv a zdrojů návštěvnosti). Takto získaná data zpracováváme souhrnně, bez použití identifikátorů ukazujících na konkrétního uživatele.

Personalizované cookies

ukládají informace o Vašem osobním nastavení webu. Personalizované cookies potřebujeme k tomu, abychom přizpůsobili web a jeho chování co nejvíce Vašim potřebám a zájmům.

Reklamní cookies

nastavují prostřednictvím tohoto webu naši reklamní partneři. Reklamní cookies nám umožňují zobrazovat takový obsah, který bude zajímavý a užitečný právě pro Vás.

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

31. 3. 2015

Tip na suvenýr z Chorvatska? Pelješacká vína.

Mezi proslulá chorvatská vína patří hlavně ta z poloostrova Pelješac. Lisují se z hroznů odrůdy Plavac mali. Nazývají se DingačPlavac a Postup. Specifika této lokality tkví v její poloze. Je to veliká strmostsilné sluneční paprskyreflexe od kamene a moře. Tyto podmínky vytváří proslulé víno. 

Nejen Francie či Itálie jsou země "zaslíbené" pro pěstování vinné révy, ale i k Chorvatsku neodmyslitelně patří. Víno není v Chorvatsku jen tak nějaký produkt. Od nejstarších dob ovlivňovalo vinařství spolu s pěstováním olivovníků, rybařením a mořeplavbou osud zdejšího národa. To úplně nejlepší víno se zajímavými přívlastky je vyráběno v Dalmácii, tedy v její jižní části.

Mezi proslulá chorvatská vína patří hlavně ta z poloostrova Pelješac. Lisují se z hroznů odrůdy Plavac mali. Nazývají se Dingač, Plavac a Postup. Specifika této lokality tkví v její poloze. Je to veliká strmost, silné sluneční paprsky, reflexe od kamene a moře. Tyto podmínky vytváří proslulé víno. Charakteristické pro tuto oblast je i to, že se vše obdělává ručně a nepoužívá se žádná mechanizace.

Vinohrady, na kterých se pěstuje odrůda Plavac mali, se nacházejí mezi městečkama Orebić a Ston. Z odrůdy plavac mali se vyrábí carsko vino (carské víno), kneževo vino (knížecí víno) a pelješacká žuljana.

Kousek za městečkem Orebićem roste vinná réva, ze které je lisováno víno Postup, jenž získalo své jméno podle vesnice ležící na pobřeží kousek od vinice. Vinný sklep postup se nachází ale ve vesnici Donja Banda u hlavní ostrovní silnice.

Z obce Potomje ležící nedaleko Orebiće pochází také nejlepší pelješacké víno Dingač a velice oblíbený PlavacTato vína jsou velmi těžká a obsahují 14% alkoholu. Pouze víno ze svahů nalézající se za úzkým tunelem mezi obcemi Dingač-Borak a Potomje se může jmenovat Dingač. Víno dingač patří k evropské elitě a jeho ochranná známka existuje již od roku 1961. Značkový Dingač patří mezi deset nejlepších odrůdových vín na světě. 

V roce 2003 získalo archivní víno Dingač stříbrnou medaili z dvou tisíc hodnocených vín v celosvětové prestižní soutěži. Díky této prestižní ceně se pak velmi zvedla poptávka po Dingači. Místní vinaři ale stále vyrábí stejný počet lahví tohoto vína. I díky tomu je Dingač celosvětovou exklusivní záležitostí, kterou si zde můžete dopřát za poměrně přívětivé ceny.

Pokud tedy opravdu patříte mezi milovníky dobrého a kvalitního vína, tak zkuste poznat Chorvatsko trochu z jiné stránky než je pouze dovolená u moře. Dopřejte si degustační ochutnávku místních vín a také domů si přivezte kousek tekutého Pelješacu


Podobné články: