Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

22. 10. 2015

V říjnu a listopadu do Chorvatska na kole

Podzim je v plném proudu, což znamená, že nás trápí chladné počasí. Kdo by si chtěl v těchto nepříjemných dnech zpříjemnit své volno, může zavítat na dovolenou na kole. Cyklistiku můžete v Chorvatsku také provozovat v říjnu nebo listopadu

V říjnu a listopadu do Chorvatska na kole
V říjnu a listopadu do Chorvatska na kole

Podzim je v plném proudu, což znamená, že nás trápí chladné počasí s teplotami kolem 10°C, časté deště a mlhy. Kdo by si chtěl v těchto nepříjemných dnech zpříjemnit své volno, může zavítat na dovolenou na kole. Cyklistiku můžete v Chorvatsku také provozovat v říjnu nebo listopadu. Celá dovolená vás vyjde mnohem levněji než v letní sezónu. Tyto dny jsou také ideální na různé výlety a poznávání místní kultury.

Podzim v Chorvatsku také doprovázejí deště, proto je dobré rozhodovat se pro dovolenou podle počasí, jen několik dní před odjezdem. V říjnu se teploty na jihu Chorvatska pohybují v rozpětí 18 - 21 °C a v listopadu se mezi 13 - 18°C. Na koupání v moři tyto teploty sice nejsou, ale můžete si užít procházky podél pobřeží a poslouchat šplouchání moře. Pláže jsou opuštěné a člověk tu může být v klidu. Po celodenní jízdě na unaveného cyklistu čekají příjemné chvíle v hotelu. Moře vám zde může vynahradit například hotelový bazén a nejrůznější wellness procedury.

Doporučujeme vám vyrazit na středníjižní chorvatské ostrovy, kde si užijete skvělé projížďky na kole. Pro cyklistiku je nejlepší roční období podzim nebo jaro. Obě roční období mají své kouzlo. Na podzim je krajina barvitější. V přírodě volně dozrávají fíky a granátová jablka, což dělá radost nejednomu unavenému a hladovému cyklistovi. Stromy dostávají barvy díky dozrávajícím plodům a silnice lemují vinice obtěžkané šťavnatými hrozny. Projížďky mezi malými vinicemi mají své kouzlo. Celé generace vinařských rodin sbíraly kamení z černé hlíny a stavěly z něho zídky na okraji vinic. Setkáte se ale i opuštěnými vinicemi a políčky, protože mladá generace odešla do měst. Když vystoupáte na vrcholky přímořských pohoří a přehlédnete nedozírné moře s četnými ostrůvky, připadnete si hrozně malí.

K cykloturistice patří také posezení v útulných konobách a restauracích, kde se podává domácí víno i jiné dobré pití. K jídlu si určitě dejte místní speciality jako je pršut (šunka), skutečně nechybí v žádné restauraci a podává se většinou s ovčím sýrem a olivami a to všechno doplňuje bílá křupavá bageta. Dále si můžete pochutnat na různých mořských rybách a plodech, které budou zaručeně čerstvé. V některých restauracích narazíte i na skopové maso na rožni.


Podobné články: